Menü

A Bujinkan küldetése, hogy megvédje a jót


A Bujinkan küldetése, hogy megvédje a jót
A japánban, a seirobyoshi-ról beszélünk, az élet elkerülhetetlen négy fázisáról – születés, öregedés, betegség és halál. És, mint az életben, az egyén edzése során egyaránt megismerkedik a “rossz”, és „jó” dolgokkal. És ennek így kell lennie. Ellenkező esetben nem lenne lehetséges megmenteni illetve megvédeni egy személyt.
Nem mintha más emberek megmentéséhez bármi közünk lenne a harcművészetben: ez a feladat a vallásos embereké. A budoka óvja és védi az embereket. De ugyanakkor, nem védünk olyan embereket, akik nem érdemlik meg a védelmet – bajkeverők, bűnözők és hasonlók. A Bujinkan küldetése, hogy megvédje a jót.
– Masaaki Hatsumi
“In Japanese, we speak of the seirobyoshi, the four inevitable phases of living—birth, aging, illness, and death. And, like life itself, a person’s training inevitably involves “bad” things as well as “good.” And that’s just as it should be. Otherwise, one could not save a person, one could not protect a person.
Not that we in martial arts are involved in “saving” people: that’s the job of the religious people. Budoka protect and defend people. But still, we don’t protect people who don’t deserve protection—troublemakers, criminals, and the like. The mission of the Bujinkan is to protect the good.”
– Masaaki Hatsumi

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , , ,