Menü

A Jutte és a megvilágosodás…


A Jutte és a megvilágosodás...

“A Jutte katáját a tudatalattidon keresztül keltsd életre (a tudatalatti hangalakja a “harci-tudatosság” betűivel volt itt leírva > 武意識), s párosítsd ezt a dolgokkal, amiket nem hagyhatsz el… Gyakran mondják nekem, hogy a harcban a megvilágosodás a lábad előtt hever, s ez a kalasszikus japán könyvre emlékeztet, mely a “Szűk út a Belsőbe(szószerint “Beltér”)” címen ismert.

Lehetsz olyan, mint az utazó, aki száz generáció idején át bolyong; vagy tudhatod, hogy a megvilágosodás jelen van itt, ahogyan ott is. Mikor a katanával, lándzsával, naginatával vagy a karddal harcolsz, tudd, hogy vannak helyzetek melyben eltörhetnek vagy meghasadhatnak – azonban a Juttéval átélheted a megvilágosodás élményét; az életed pulzál, s teljes változáson megy keresztül. Ugyanígy van ez a bottal, hanbo-val és a za-val (bojutsu, hanbojutsu, zajutsu).

A “ju” karakter (十) egyértelműen összeadás jelre emlékeztet, egy pozitív jelre, a nyelv erejére, mely lehetővé teszi, hogy bármivé válj – a harcművészet többféle lehetőséget teremt.”

– Masaaki Hatsumi, A budou esszenciája

The jutte and enlightenment

“Make the kata of the Jutte come alive through the unconscious (written here as a pun for military awareness; 武意識), and couple that with things you must not miss…. I am often told that in fighting, enlightenment is at your feet, and that brings to mind the classic book of Japanese prose knnown as The Narrow Road to the Interior.

Be like a travelor who wanders for a time of one hundred generations; rather, know that enlightenment is here as well as also over there. When engaged in combat with the Katana, spear, Naginata, and the sword, know that there are times when they can be cut and broken, but you are able to be enlightened with the feeling of the Jutte, your life will pulsate and undergo a complete change. It is the same with Bojutsu, Hanbojutsu, and Zajutsu.

The character of ju (十) resembles a clear plus sign, a positive, a power of language that makes it possible to change into anything—martial arts create multiple possibilities.”

– Masaaki Hatsumi, The Essence of Budo

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , , ,