Menü

“A Ninjutsu Önmegvalósítás, felszabadulás, tanulás, a mozgás öröme, haladás, sőt ihletet ad.” Tihor Anita Ninjutsu Női Önvédelem tanfolyam.


"A Ninjutsu Önmegvalósítás, felszabadulás, tanulás, a mozgás öröme, haladás, sőt ihletet ad." Tihor Anita Ninjutsu Női Önvédelem tanfolyam.Miért kezdtél el Ninjutsu Női önvédelem edzésre járni?
Hét évig kyokushinkai-t tanultam, tizennégy évesen hagytam abba. Így tíz évvel később valahogy visszavágytam, a hangulatába, ám az a dojo már a lakhelyemtől is messze van, a régi kouhai-ok és sempai-ok már nem járnak le vagy már nem oda, és bevallom mivel már hét évet eltöltöttem annak szellemiségében és szépségében nagyjából feltérképeztem, hogy miről szól. Újra vágytam. Talán ostobán hangzik, talán nem, de megnéztem egy csomó parkour videót is segédletként a folyton kiegészülő regényemhez és azon kaptam magam, hogy szeretnék én is ilyen testtudatot. Elképesztett hogy edzett gyakorlott emberek mennyire tisztában vannak a saját testükkel, határaikkal és én is akartam ilyen ruganyosságot. Nem parkourt akartam gyakorolni, de mozogni akartam. Még emlékeztem azért arra milyen mikor érzi az ember minden izmát ahogy sajog a megerőltetéstől és az elégedettséget amit ez és a mozgás öröme okozott.

Valamiért rákattantam a tessen-re is, videókat néztem, olvastam róla és úgy éreztem nekem ez kell. Keresgélni kezdtem és akkor találtam rá a Ninjutsu-ra. Ahogy ennek is utánaolvastam rájöttem, hogy a karate rengeteg szabály közé szorít amik megvédenek edzésen, vizsgán, versenyen, de hogy az utcán nem az fix. Ha az ember megszokja a szabályokat maga körül, akkor minden másban is ezek szerint a korlátok szerint fog cselekedni és gondolkodni is.  Nagyon szerettem a karatét, jó volt edzésre járni, kikapcsolódni általa és feltöltődni, szerettem a katákat és bemutatókat, de más ember lettem én is, az életem is. A karate számomra menekülés volt inkább, mert nagyon kevés önbizalmam volt és hét év után is féltem az ütésektől amik érhetnek. Ha hét év alatt ez nem változott valószínűleg a karate által nem is fog. Akkor az nem az én utam.
Mit kaptál, mit tanultál az edzésen?
A mozgás örömét. Ez volt az első. Annak idején nagyon jó állóképességem volt és vissza akartam kapni. Mit mondjak, elkezdődött. A második az az öröm ahogy érzem a saját fejlődésem, apró lépésekben haladva. Volt pár edzés amin sajnos nem tudtam megjelenni – kisebb húzódás miatt egy hétig nehézkes volt járni ráadásul már a legelején – de minden aggodalmam ellenére mosolyjal fogadtak ismét. Rengeteg biztatást érzek minden alkalommal a levegőben. Már az első órán új dolgokat tanultam mind a testről, mind szellemi lélektani szempontból. Élvezet lépésről lépésre haladva tanulni, ráadásul nemcsak a fizikai vonzatban, élvezet edzeni és kicsit visszatalálni a gyermekkori önmagamhoz mégis valaki újjá válni.
Erre számítottál-e?
Nagyjából. Abban eleve biztos voltam hogy japán harcművészetet akarok tanulni, és volt már elképzelésem arról hogyan zajlik egy ilyen jellegű edzés, mégis meglepődtem amikor azt kaptam amit szerettem volna: nem csupán edzést. Nem vagyok hozzászokva ahhoz hogy a kifejezetten jó dolgokat vonzzam be, vagy legalábbis nem első próbálkozásra. Ezért is kezdtem inkább a női önvédelem tanfolyammal, hogy kicsiben kezdjem, lássam érezzem hogy ez tényleg nekem való-e. Nagy reményekkel vetettem bele magam és kellemes meglepetés volt érezni, látni hogy kivételesen elsőre belenyúltam a jóba 🙂 .
Miért ajánlanád másoknak?
Bármi történik, az emberrel harmóniára, lecsendesedésre szükség van. Mindaz ami az edzésen történik viszed magaddal a világba. Esetemben ott van velem a buszon – nem borulok fel -, megosztom az élményeimet másokkal. Oly mértékben fejleszti a koncentrációt, hogy a világot viszont már nem viszem be a dojo-ba. Egyszer sem jutott eszembe semmilyen gondom amikor edzésen voltam/vagyok/leszek, amikor pedig kilép az ember még az azonnali izomláz és/vagy egyéb fájdalmak ellenére ott van benne az elégedettség, önbizalom és meglepő mennyiségű energia amivel felfegyverkezve komoly akadály már nem is létezik, minden egyszerűbbé és megoldhatóbbá válik, mert a gondolatok letisztulnak. Ha csak ennyit adna már megérné, mert már ennyitől is erősebb és több leszel.
Mi neked a Ninjutsu?
Önmegvalósítás, felszabadulás, tanulás, a mozgás öröme, haladás, sőt ihletet ad. Sok mindenbe belekezdtem már és sok mindent abba is hagytam, talán a kitartás hiányzott belőlem. Azt kell mondjam kevés is az olyan dolog amivel kapcsolatban úgy érzem tényleg akarom annyira hogy kitartsak mellette, folytassam. Azzal hogy belekezdtem már újabb és újabb ötleteim, céljaim vannak. Kitárul a lehetőségek tárháza, pedig csak egy hónapja járok. Ez a jelenség nálam nagyon ritka, ezért izgatottan és kíváncsian várom mit hoz ki belőlem és mit hozok ki általa magamból a továbbiakban! Ha az élet a gálya, akkor az edzésen töltött idő olyan mint körbejárni a kincses szigetet.
Tihor Anita

, ,