Menü

“Ahol a beszélgetés véget ér, ott kezdődik a zene.”


"Ahol a beszélgetés véget ér, ott kezdődik a zene."

“Nagyon fontos, hogy mindíg tudatában legyünk a hibáinknak, s hogy kapcsolatban legyünk velük. Ezért gyakorlok más művészeteket és tevékenységeket is. Az összeköttetés köztük az érzésben van, a belső hozzáállásban. A zeneszerző, Mendelssohn egyszer azt mondta “Ahol a beszélgetés véget ér, ott kezdődik a zene.” Újra, a közös szál az érzésben van.

Szóval, a taijutsu után mi következik? A kard. A kard után? Szív és szellem. És az ember életének mindezen aspektusai közti kapcsolatoknak az építésén keresztül, a rajtuk átfolyó folyammal való folyamatos kapcsolattartáson át, kerül valaki kapcsolatba egy nagyobb élettel – egy élettel, amit az ember hívhatna akár végtelennek vagy öröknek. Ezért csináltatok sok, különféle dolgot a tanítványaimmal – hogy felfedezzék a következő szintet.”

– Masaaki Hatsumi, A Ninja edzés nagymester-könyve

“It’s really important to be always aware of and in touch with one’s own faults. This is why I am practicing other arts and doing other activities. The link between them all is in the feeling, the inner attitude. The composer Mendelssohn once said, “Where conversation ends, music begins.” Again, the common thread is in the feeling.

So, after taijutsu, what comes next? It’s the sword. And after the sword? Heart and mind. And it is by building the links between all these aspects of one’s life, by keeping constantly in touch with the current that flows through them all, that one becomes connected to a greater life—a life that one could call infinite or eternal. This is why I have students do many different things—it’s to discover the next stage.

– Masaaki Hatsumi, Grandmaster book of ninja training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , ,