Menü

Alapvető, hogy az ember megszabaduljon a félelemtől – nem csak a harcművészeknek


Alapvető, hogy az ember megszabaduljon a félelemtől - nem csak a harcművészeknek

“Az emberek túlzottan is félnek ahhoz, hogy mindenféle dolgokat megtegyenek az életükben. Féltik az egészségüket; félelmeik vannak, hogy milyen erősek; félnek a biztosnáguk miatt, s így tovább. A másik oldalon, mikor Tokyo-ban mentem és az emberek azt mondogatták nekem, hogy milyen hajmeresztő, hogy hagyom, hogy a fiatal Muramatsu a sofőröm, itt, egyáltalán nem ijedtem meg! (nevetés)

Komolyan, amúgy, alapvető, hogy az ember megszabaduljon a félelemtől. A félelem megakadájozza az embereket, hogy annyi mindent megtegyenek. Messze túlságosan vigyáznak magukra. Ha az emberek nem figyelnének ennyire magukra, s lenne egy kis önbizalmuk,  egy kis bátorság – a tanárom mindíg mondta, hogy ha valakinek nincs bátorsága, akkor az eset teljesen reménytelen – bátorsággal, bármit véghez lehet vinni. Továbbá a bizalom és hit úgyszint lényeges.”

– Masaaki Hatsumi – A Ninja edzés nagymester-könyve

“People are far too afraid of all sorts of things in their lives. They fear for their health; they have fears about how strong they are; they fear for their safety, and so on. On the other hand, when I go to Tokyo and people tell me how hair-raising it is to be driven by young Muramatsu here, it doesn’t scare me at all! (Laughter)

Seriously, though, it’s essential to rid oneself of fear. Fear prevents people from doing so many things. They look after themselves far too well. If people would only not take so much care of themselves and have a little more confidence in themselves, a bit of courage—my teacher used to say that if one had no courage, there was no hope—with courage, anything can be accomplished. Also, faith and belief are essential.”

– Masaaki Hatsumi – The Grandmaster’s Book of Ninja Training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , , , , ,