Menü

“Az edzések, a baráti hangulat és a mindennapok gyakorlatába beiktatott “magán gyakorlatok” segítenek egyensúlyban tartani az életemet.” Paulheim Gáspár, ninjutsu önvédelmi edzés


"Az edzések, a baráti hangulat és a mindennapok gyakorlatába beiktatott "magán gyakorlatok" segítenek egyensúlyban tartani az életemet." Paulheim Gáspár, ninjutsu önvédelmi edzésMiért kezdtél el Ninjutsu edzésre járni?

Egy barátommal kezdtem el a testmozgást, igazából soha nem voltam sportember. Most, hogy életem feléhez értem, sok mindent át kell értékelnem.

Több dologra kell igent mondanom és több dologtól kell tartózkodnom, mint korábban. Akármilyen is az ember élete, valamiért minden értelmes, vagy ösztönös lény ragaszkodik hozzá. A tudatosságunk első megnyilvánulása, hogy javítani akarunk az egészségünkön, életvitelünkön. Ez motivált abban, hogy megpróbáljam magam az edzéseken.

A másik célom pedig egy közösséghez való tartozás volt. Az ember kirepül az iskolapadból és az állandó közösségek száma leapad. A munkahely veszi át ezt a szerepet, de ezen kívül nem volt semmi általam válaszott csapat. Remélem sikerül beilleszkednem és adhatok másoknak valamit.

Mit kaptál, mit tanultál az edzésen?

Én alapvetően kitartónak vallom magam, de látszik, hogy van hova fejlődnöm. Az erőnlétem sok kivánnivalót hagy maga után, remélem, hogy ez majd idővel helyrejön. Néha egy kicsit féltem, hogy nem felelek meg és a beharangozóban elhangzott “mindenki fejlődése magához képest számít” mondat csak valami beetetés, de lassan látom, hogy ez valóban meg is
valósul. Az edzés alapvetően nem csak ebben nyújtott új távlatokat számomra, hanem az életvitelemben, életmódomban is sok változást hozott. Igaz, hogy sok olyan változás is zajlik az életemben, amit nem akartam, amik éppen el kellene, hogy keserítsenek, de az edzések, a baráti hangulat és a mindennapok gyakorlatába beiktatott “magán gyakorlatok” segítenek egyensúlyban tartani az életemet.

Erre számítottál-e?

Reménykedtem benne és a reményeim megvalósulóban vannak. A ninjutsun kívül Tai Chi-zni is elkezdtem párhuzamosan és a kettő összhangja sokat segít számomra, egymást erősítik. Számomra a ninjutsu a Jin, az erős, ható erő és a tai chi a jang, a béke és a kilélegzés. A tai chi egy hónap alatt szilárdabb állást biztosított számomra és kezdem megtalálni az egyensúlyomat, ezt aztán fel tudom használni a ninjutsu gyakorlásakor és persze van olyan ismeret vagy tapasztalat, ami a másik irányban működik.

Miért ajánlanád másoknak?

Szerintem sokan hiszik a küzdősportokat/harcművészeteket kegyetlennek. Olyan műveletnek, aminek a lényege valamiféle gonosz cselekedet. Szerintem le kellene vetkőzni ezt a téveszmét és meglátni az önmegvalósítás, a testi és lelki nevelkedés lehetőségét és a csoportszellemet, mindazt amit ma sajnos sem az iskola, sem a család nem ad meg a felnövekvő generációknak.

Szerintem sose szégyen tanulni, főként ha a megszerzett tudás a hasznunkra válik. A mai világban a túlélés kérdése már egyáltalán nem futurisztikus fantazmagória, hanem napi ténykérdés. Akaratlanul kerülhetünk olyan helyzetbe ahol meg kell védenünk magunkat, vagy szeretteinket. Jobb ha fejben is tiszában vagyunk a cselekedeteinkkel, ha megértjük magunkat és a minket körülvevő világot és megtanulunk élni benne. Szerintem ebben segít a ninjutsu…

Mi neked a Ninjutsu?

Önmegvalósítás és kitartás. Kiskorom óta írok verseket és mindig érdekeltek a művészetek. Aki látott már festményt, vagy olvasott verset vagy regényt tudja, hogy minden művészetnek legalább két arca van. Egy a művész aspektusa, aki kifejez valamit és egy a befogadóé, aki a saját habitusa szerint értelmezi. Amikor elolvasunk egy verset, az értelme a saját lelki szűrőinken keresztül érkezik hozzánk, így egy vers mindenki számára mást jelent. A ninjutsu mint művészet is szűrőkön keresztül érkezik hozzánk, kialakul egy saját értelmezésünk róla és saját úton próbáljuk megvalósítani, átadni vagy sugározni másoknak.

Számomra mindezen felül a ninjutsu jelentése “egyenes gerinc” és ez a kifejezés érhtető mind terápiás, testi értelmében, mind lelkileg, szellemileg.

Gáspár

,