Menü

“Az elv megmarad, és ez újjászületést ad a technikának” Tóvári Kartal Ninjutsu edzés


"Az elv megmarad, és ez újjászületést ad a technikának" Tóvári Kartal Ninjutsu edzésMiért kezdtél el Ninjutsu edzésre járni?
Nos kezdetben, a napi programjaimmal ütközésben voltak a Ving Tsun edzéseim, vizsgák, érettségi, minden amit sajnos nem halaszthattam el, ezért azokról a tréningekről amikkel ütközött le kellet mondanom (igazából mindegyikről).De nem hagyhattam ki az idáig megszokott mozgást, hiszen az szerves része az egészséges életnek. De nem is akartam valami csapatsportba jelentkezni, hiszen azt is szerettem volna hogy amit tanulok életképes és alkalmazható legyen számomra.

Ugyanakkor el akartam kerülni a “küzdősportokat” amik az egészséges életmódhoz ugyan kiválóak, de csupán laboratóriumi körülmények között, EGY darab, hasonló technikákkal próbálkozó ember ellen való, küzdelemre tanít, amit méghozzá egy bíró figyel nehogy valamelyik fél “csaljon”. Egy harcban pedig ezek a dolgok nincsenek. Ha megtámadnak azt szinte soha nem egy ember teszi hanem csapatostul, és valószínűleg nem pörgőrúgással hanem üt, rúg harap. Plusz valószínűleg egyetlen versenybíró sem állítja meg ha előránt egy kést, vagy évén alul üt.

Tehát egy hiteles harcművészet után kutattam, aminek rugalmasabb időpontjai vannak, és megőrzi azt ami miatt harcművészet az marad ami. Ekkor találtam meg a Ninjutsut, ami első ránézésre minden feltételnek megfelelt.

 Mit kaptál, mit tanultál az edzésen?
Azt mondtam első ránézésre a Ninjutsu minden feltételemnek megfelelt, és annál többnek is, és ezt a sokadik ránézésre is megőrizte.
Megtanultam hogy az elv az ami az igazi mozgatórugója a harcművészetnek. Nemcsak hogy ebből alakulnak a technikák, de ahogy alakulnak a helyzetek, a technikák elmosódhatnak, mivel más helyzetre teremtődtek. De az elv megmarad, és ez újjászületést ad a technikának, megmentve ezzel magadat, és másokat. De ez csak egy a sok közül, és még kevesebb abból amit remélem tanulni fogok.

Erre számítottál-e?
Nem, nagyban reménykedtem, de azt hiszem, valami komplexebbet kaptam.

Miért ajánlanád másoknak?
Nos, tudom hogy ha majd egy jelentkező  egyszer végigolvassa ezeket a válaszokat azt gondolja majd: “Te jóég mennyi embert beszippantott ez Ninjutsu” és igaza is van, mert a ninjutsu nagyszerű, sok olyan tudással és ismerettel rendelkezik ami nem csak azoknak jó akik harcra akarják használni, hanem azoknak is akik jobban meg akarják ismerni az életet.

Mi neked a Ninjutsu?
Nehéz elmagyarázni mit kap az ember a Ninjutsutól, azt mondom hogy olyan mintha az ember el akarná magyarázni egy másiknak, aki soha nem evett csokit, hogy milyen is az. Én is magyarázhatnám színes és hosszas leírásokkal, de csak az értheti igazán aki megkóstolta őket.

Aki kóstolt csokit, az érti a hasonlatom, aki pedig próbáta a Ninjutsut pedig érti mire gondolok

Azt hiszem nekem a Ninjutsu erő, megértés, tisztelet, és fejlődés.

Tóvári Kartal

, ,