Menü

Az ember taijutsu-ja egyszerűen csak tisztán látszik a viselkedéséből


Az ember taijutsu-ja egyszerűen tisztán látszik a viselkedéséből

“Az ember megítélheti egy személy jártasságát a taijutsu-ban, pusztán abból, ahogyan viselkedik miközben a kezében tart valamit. Nem kell, hogy fegyver legyen. Az ember még a minősítést/jegyet is megállapíthatja abból, ha valaki tanítványt (deshi) fogad, vagy ha valaki megváltoztatja az életét valamilyen módon. Egyszerűen csak tisztán látszik abból, ahogyan az ember viselkedik.

Szóval, ha adsz egy nem-megfelelő embernek egy botot, előbb vagy utóbb lehet, hogy elkezd majd vele csapkodni valakit. Szóval nem csak a taijutsu-n keresztül, de akár a bojutsu-n (“bot technika/művészet”) keresztül is megítélhető egy személy jártassága a taijutsu-ban.


Másik fajta fegyverek, amiket a ninja használt, hajításra voltak használatosak, s ahogyan egy személy ezeket kezeli, ugyanennyire árulkodóak a taijutsu-járól. […] Voltak még az ember “akaratának eldobására” használatos ezoterikus technikák is: hatást elérni egy ellenfelen távolról, akaraterőn és pszihikus erőn keresztül, például, a kiai használatával.”

– Masaaki Hatsumi, A Nagymesterek ninja-edzés könyve

“…one can judge a person’s proficiency in taijutsu from the way he or she acts when holding something. It needn’t be a weapon. One can even assess a grade from what happens when somebody takes a deshi, or when somebody changes his or her way of life in some way. It just shows so clearly from the way a person acts.

So if you give an undesirable person a stick, sooner or later he or she may well start hitting someone with it. A person’s character shows itself even through a weapon. So not only taijutsu, but also bojutsu for instance, can be used to judge a person’s proficiency in taijutsu.


Other kinds of weapons used by the ninja were those for throwing, and a person’s handling of these is equally revealing of his or her ability in taijutsu. […] There were even esoteric techniques of “throwing one’s will”: achieving an effect on an opponent at a distance through willpower and psychic force, for example, by the use of kiai.”

– Masaaki Hatsumi, Grandmaster Book of Ninja Training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , ,