Menü

Egy igazi kűzdelem…


Egy igazi kűzdelem...

“Egy igazi kűzdelem az olyasmi, ami nem rekreálható, különösképp, ha valamilyen halálos fegyver van használatban. Ezért, kétségtelenül életbevágó, hogy találjunk egy módot ami lehetővé teszi a győzelmet, s a győzelmes tudatállapot felvételét. Ha erre képtelen vagy, veszíteni fogsz. Továbbá, ha valakivel ténylegesen kűzdeni fogsz, lényeges, hogy ismerned a saját képességeidet. Ezért szükség van fokozatokra.

Ha az ellenfél erősebbnek és ügyesebbnek látszik, akkor eltűnsz, nemde? Tudod mikor kell távozni, ugye? Ez önmagában, szerintem, igényel némi tréninget. Mégha gyengébb is vagy, van módja, hogy a gyengébb ember győzzön. A budou egyik formulája ez: mutasd a gyengeségedet úgy, mintha erősség lenne. Vagy, hogy fordítva mondjuk, ha nem ismered ezt a formulát, akkor mindegy milyen erős vagy, könnyedén vereséget szenvedhetsz egy nálad gyengébb által, egy valós szituációban.”

– Masaaki Hatsumi – A Ninja edzés nagymester-könyve

“A real fight is something that cannot be recreated, especially if some deadly weapon is used. Therefore, it’s absolutely vital to find a way that will enable one to win and to get into a winning frame of mind. If you can’t do that, you will lose. And also, if you are going to really fight somebody, it is essential to know your own ability. For this reason grades are needed.

If the opponent looks stronger and more skilled, you make yourself scarce, right? You know when to leave, hmm? That in itself, in my opinion, requires some training. Even if you’re weaker, there’s a way for the weaker man to win. One formula of budo is this: display your weakness to be strong. Or to put it the other way round, if you don’t know this formula then, however strong you are, you can be easily beaten by somebody weaker in a real encounter.”

– Masaaki Hatsumi – The Grandmaster’s Book of Ninja Training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , ,