Menü

Ha egy gyermek kifejleszthetné az erőt, hogy magától gondolkodjon, akár iskolába járás nélkül is, messze intelligensebbé válna, mint azok akik ma a legjobb egyetemekre járnak


Ha egy gyermek kifejleszthetné az erőt, hogy magától gondolkodjon, akár iskolába járás nélkül is, messze intelligensebbé válna, mint azok akik ma a legjobb egyetemekre járnak
“Mikor megszületik egy gyermek, senki sem tanítja tudatosan járni vagy, hogy megetesse magát; inkább ösztönösen jönnek ezek a dolgok. Az emberi lények majdnem határtalan képességekkel és funkciókkal születnek, és tényleg nagyobb hasznukat kéne vennünk ezeknek.
Például, ha egy gyermek kifejleszthetné az erőt, hogy magától gondolkodjon, akár iskolába járás nélkül is, úgy, hogy számítógépekkel tanulna vagy a TV-ből, messze intelligensebbé válna, mint azok a diákok, akik ma a legjobb egyetemekre felvételt nyernek. Mért kéne mindenkinek ugyanúgy iskolába járnia? Nincsen kétségem afelől, hogy valamikor a jövőben az iskolák nélkülözhetővé válnak majd – azok amiket eddig építettek nem mások, mint pénzváltó-helyek.
A magunk számára való tanulás, s a felfedezések saját megtétele sokkal fontosabb mint a csoportos tanulás, s ez csakugyan így vontakozik a harcművészetekre is. Természetesen, semmi sem veri azt, ha az ember eljár egy Doujou-ba és keményen edz egy mester alatt, de még ha nem is jársz el egy Doujou-ba, s egyszerűen csak egyedül folytatod az edzést, feltéve, hogy ezt lelkesen és őszintén teszed, az a hely egy Doujou-vá fog válni. Ahogy gyakran mondani szoktam,
“Az élet semmi másról nem szól, mint egy egyszemélyes edzés.” Azért mondom ezt, mert szeretném, ha a komoly gyakorlók maguk fedeznék fel a szakma rejtelmeit.”
– Masaaki Hatsumi, A Ninja útja, Titkos technikák
. . .
“When a child is born, nobody consciously teaches it to walk or feed itself; rather these things occur instinctively. Human beings are born with almost limitless capabilities and functions, and we really should make greater use of them.
For example, if a child could develop the power to think for itself, even without attending school, and studied from computers or the TV, it would become far more intelligent than the students who nowadays gain entrance to the top universities. Why should everyone attend school in an identical fashion? I have no doubt that sometime in the future, schools will become superfluous – those that have been built so far are no more than money exchanges. Studying for oneself and making one’s own discoveries is much more important than group learning, and this applies equally well to the martial arts.
Of course, nothing beats attending a Doujou and rigorously training under a master, but even if you do not attend a Doujou and simply continoue training by yourself, provided you do this with high a sincere spirit, that place will become a Doujou. As I often say, “Life is all about solitary training.” This is because I want serious practitioners to discover the tricks of the trade for themselves.”
– Masaaki Hatsumi, The Way of the Ninja, Secret Techniques

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , ,