Menü

Hasznos önvédelmi tanácsok támadás, rablás, vagy fenyegetés esetére!


FIGYELMESEN OLVASD EL !!!

Miután elolvastad, küldd tovább!

Hasznos tanácsok támadás, rablás, vagy fenyegetés esetére!

HA MEGTÁMADNAK:

1. A könyöked és a sarkad a tested legkeményebb részei. Ha közel kerül a támadó, könyökölj és taposs, vagy rúgj sarokkal bátran! Ne félj a térded használatától sem, rúgni nem csak nyújtott lábbal lehet.

2. Mindig a lágy részeket célozd. Mindegy mekkora darab a támadó és mennyi izma van, torokra, nemi szervre  szemre és torokra senki sem tud gyúrni. Mind a három a test középvonalán helyezkedik el, így nem nehéz őket eltalálni, ráadásul mind a 3-at elég nehéz „dulakodás” közben védeni, így az egyik mindig nyitva van.

3. Használd az ujjaidat, körmeidet, ha nem tudsz könyökölni, térdelni! Nem muszáj nagy lendületes mozdulattal eltalálnod ezeket a részeket, főleg ha megpróbál lefogni a támadó, az egyik kezed ha szabad, vagy ki tudod szabadítani, akkor meg is marhatod a szemét, torkát, nemi szervét  (Ebben az estben legyél nagyon határozott és ne félj alaposan markolni és marni az ujjaiddal, mint ahogy a tigris mar a karmával.)

4. Használd a fejed! Ha nem tudtad elkerülni a támadást, és lefogtak, bármilyen irányba fejelhetsz is, csak arra figyelj, hogy a homlokod a legalkalmasabb erre! de ha hátulról fognak, hátrafelé is fejelhetsz. FONTOS Szabály, hogy sose az arcoddal fejelj, viszont neki az arcát találd el. Ezt bármilyen szögből alkalmazhatod, ha van lehetőséged biccenteni előre, háta, vagy oldalra a fejedet.

HA KI AKARNAK RABOLNI:

 • Ha a tolvaj a pénztárcádat, telefonodat, vagy a táskádat kéri NE A KEZÉBE ADD!
 • Ha túl vagy már néhány önvédelmi edzésen, akkor dobd le a földre és ha lehajol érte, rúgd fejbe.
 • Ha még tanultál semmilyen irányzatnál meg egy jó rúgást, akkor dobd olyan messzire magadtól amilyen messze csak tudod! Megvan az esély arra, hogy a tárca, telefon, táska után megy és FUSS, AHOGY CSAK BÍRSZ ÉS AMILYEN GYORSAN CSAK LEHET!  Ne feledd, az életed mindig többet ér mint bármennyi pénz, vagy bármilyen telefon, vagy táska.
 • A Rablók, tolvajok leggyakoribb közeledési formája, hogy MEGKÉRDEZIK MENNYI AZ IDŐ! Ezt azért teszik, mert ilyenkor általában előveszed a telefonodat, hogy megnézd nekik, ők meg megnézzék, hogy érdemes-e lehúzni rólad a telefonod. ILYENKOR MINDIG NÉZZ AZONNAL KÖRBE, ÉS INDULJ EL EGY OLYAN EMBER FELÉ, AKI HARCKÉPESNEK TŰNIK, VAGY EGY CSOPORT FELÉ AKIK TÖBBEN VANNAK ÉS MOND AZT, HOGY NEM TUDOM, DE MEGKÉRDEZEM NEKED VALAKITŐL! Mindig gyanakodj, ha valaki csuklyás pulóverben, sapkában, napszemüvegben közelít meg, hogy kérdezzen valamit, hiszen ezeket a ruha darabokat könnyen eldobhatja, ha lenne szemtanú!
 • Ne tedd Zsebre a kezed, ne nyúlj a zsebedbe-táskádba! Ha még nem is tanultál semmit, akkor is több esélyed van a védekezésre, két kézzel, mint ha a zsebeidben “pihennek”. Zsebbe-táskába csak akkor nyúlj, ha gázspét, vagy más önvédelmi eszközt veszel elő.
 • Ugyan ilyen kapcsolat felvevő kérdés lehet, hogy „Megtudnád mondani merre van az xy utca?” Ha nem az időt kérdezik, akkor csak arra kíváncsiak-e, hogy a válaszodban, a hangodban mennyi erő és határozottság van, mert ők sem verekedni akarnak általában, hanem elvenni valamidet, mert feltételezik, ha csinos vagy és márkás cuccokban jársz, hogy van nálad jó telefon, vagy pénz a tárcádban.
 • Mindig legyen nálad 2 pénztárca, vagy telefon! Egy KAMU TÁRCA valami könnyen elérhető helyen, és egy KAMU TELEFON sem árt, hogy ezt add oda neki, vagy vedd ellő, vagy dobd a földre.

HA ELDOBTAD FUSS!!!

Olyan irányba, ahol sok ember van.

AUTÓS RABLÁS:

1. Ha autóba szállsz, azonnal zárd az ajtókat és indulj!
A nők előszeretettel üldögélnek az autójukban és munka, vagy bevásárlás után számolgatnak, jegyzetelnek, stb.

NE ÜLDÖGÉLJ A PARKOLÓ KOCSIBAN!

Egy prédaleső kifigyelhet és beülhet az anyósülésre, majd pisztolyt, kést szegez neked és kényszeríthet, hogy hajts el valahova.

2. NAGYON FONTOS, hogy a rabló a kést és a pisztolyt nem a homlokodnak foglya szegezni, hiszen azt bárki láthatja, hanem feltűnés mentesen meg fogja neked mutatni, hogy van nála és úgy fog melletted ülni az ülésen, hogy csak te fogod tudni, hogy éppen megszúrhat, vagy lelőhet!

Ha egy rabló egyszer már beült a kocsidba és pisztolyt, vagy kést szegez neked

NE KÖVESD AZ UTASÍTÁSAIT!

3. Csak látszólag! Elindulhatsz valamerre, és menet közben inkább tégy kárt az autódban – hajts neki valaminek! Ne félj, a légzsák majd megvéd! A hátsó ülésen ülő fog majd pórul járni. Mihelyst az autó megállt, szállj ki és fuss!

FONTOS, HOGY ERRE NEM LESZ SOK IDŐD, HISZEN A RABLÓNAK A KÖZELBEN VAN A HELYE, AHOVÁ MEGPRÓBÁL ELJUTNI VELED ÉS AZ AUTÓVAL!

4. Néhány tanács parkoláshoz, garázsba álláshoz, segítség nyújtáshoz:

 • MIELŐTT BESZÁLLSZ AZ AUTÓDBA: Légy körültekintő. Nézz körbe. Nézd meg a kocsid belsejét: a hátsó
 • ülést, az anyósülés előtti teret.
 • Ha egy kisteherautó mellett parkolsz, szállj be a másik oldalról. A legtöbb sorozatgyilkos akkor támadja meg áldozatát és húzza be a kisteherautójába, amikor az nyitja az ajtaját.
 • Figyeld meg a melletted parkoló autókat! Ha egy férfit, vagy nőt látsz egyedül ülni, különösen ha az az autód melletti kocsiban ül, lehet hogy jobban teszed, ha visszamész az irodádba, vagy a bevásárlóközpontba és segítséget kérsz a biztonsági őröktől. Mindig jobb elővigyázatosnak lenni ( jobb paranoiásnak lenni, mint halottnak).
 • Este amikor mész egyedül az úton, és véletlenül egy „részeg” eléd botorkál, kerüld ki, ha nem tudod kikerülni, tolass vissza, ÉS DUDÁLJ RÁ BÁTRAN! Ne legyél jó fej, semmi képpen ne szállj ki, és segíts neki, mert gyakori eset, hogy a cimborája beugrik a kocsiba amíg te segítesz a „bajba jutotton” és elhajt az autóval. (A részeg meg hirtelen kijózanodik és elhúz amíg te azon gondolkodsz, hogy az autó után, vagy a csali után fuss-e.)
 • Semmi képpen ne állj meg még fényes nappal sem emelkedőnek felfelé, ahol be kell húznod a kéziféket ahhoz, hogy megálljon az autó. Egyik ismerősömet így akarták pisztollyal kirabolni. Egy térképpel a kezében integetett a fickó és úgy állt, hogy ne tudja kikerülni. A térkép alá pedig el volt rejtve egy pisztoly, amivel behajolt az ember, és kívülről nem látszott, hogy ő most éppen rablást készül végre hajtani. (Igen, ez Budapesten történt, igen, most pár hónapja, és le nem írom a történetet, de ha le jössz a dojoba, szívesen elmesélem a filmbe illő jelenetet, ahogy a hölgy ártalmatlanná tette a rablót, és megúszta a dolgot.)
 • Ha mégis olyan  a helyzet, hogy ki kell szállnod segíteni, állítsd le a motort, vedd ki a kulcsot, legyen nálad legalább egy gázspray, kés, bot, akármi amivel tudsz bánni. (Ha nem tudsz, tanuld meg) Ha semmid sincs, legyen erős fényű elemlámpa nálad amivel csak arcba világíts, hiszen így elvakíthatod jó néhány másodpercre az ellenfeledet.
 • Ha mégis elkapnak és bezárnak a csomagtartóba, (Zseniális !) Szedd ki a lámpát, törd ki a hátsó lámpa búráját, utána dugd át a kezed a nyíláson és integess, ahogy csak bírsz! Ez a vezetőn kívül mindenkinek fel fog tűnni! Ez egy olyan tanács, ami már életeket mentett meg!

LÉPCSŐHÁZ:

Mindig liftezz és ne gyalogolj. A lépcsőházak mindig tökéletes helyszínek a bűncselekmények elkövetésére, főleg éjjel! Persze a lift sem tökéletes megoldás, és este nem érdemes rosszarcú emberek mellé beszállni, hiszen alkalom is szülheti a tolvajt, vagy erőszaktevőt. Ilyen esetekre is jó, ha van nálad gázspray, és azzal a kezedben mozogsz azokon a helyeken, ahol nem tudsz gyorsan elmenekülni, vagy segítséget kérni!

HA PISZTOLY, LŐFEGYVERT FOGNAK RÁD:

Ha egy prédaleső (rabló) fegyverrel rendelkezik, FUSS – lehetőség szerint cikk-cakkban! 100-ból 4 annak az esélye, hogy egy golyó eltaláljon. És még ha el is talál, a golyók CSAK RITKÁN érnek létfontosságú szervet. (Bár ez nem 100% megoldás, főleg tűsarkú cipőben nehéz kivitelezni, de menet közben lerúghatod a sarkakat és úgy nagyobb esélyed lesz a menekülésre.) 

Nőként ne próbálj meg mindig kedves lenni! Főleg sötétedés után! (Határozottság és bátorság) HAGYD A KEDVESSÉGET! Kockáztatod, hogy megerőszakolnak, vagy megölnek.

Ted Bundy, (aMERIKA) a sorozatgyilkos, jóképű férfi volt és művelt. Mindig a nők szimpátiájára alapozott és így rabolta el őket. Bottal járt és bicegett; valamint a gépjárművébe történő beszálláshoz segítséget kért.

LEGYÉL ÓVATOS!

Emlékezz a síró kisbaba történetére!

Egy nő egyszer meghallotta, hogy sír egy kisbaba az ajtaja előtt. Ahelyett, hogy kinyitotta volna az ajtót, hívta a rendőrséget, mivel az eset nagyon furcsának tűnt számára. A rendőr azt válaszolta:

“A legfontosabb, hogy semmi esetre se nyissa ki az ajtót!”

Utána úgy tűnt neki, hogy a baba az ablak alá mászott. Félt, hogy a baba kimászik az utcára, és elüti egy autó. A rendőr ismételten azt mondta neki:

“NE NYISSON AJTÓT. Lehetséges, hogy egy sorozatgyilkos próbál meg így a lakásba behatolni azzal, hogy egy felvett gyereksírást játszik le, így hatva a nők érzelmeire.”

Megerősítette, hogy már több nő is tett bejelentést síró gyerekről, amikor egyedül voltak éjszaka otthon!

NE NYISS AJTÓT, HA GYEREKSÍRÁST HALLASZ!

 

EGY UTOLSÓ FONTOS TANÁCS:

Sose azt kiáltsd, hogy

“Segítség”

hanem azt, hogy

“Tűz van!” 

Az emberek kimennek, ha tűz van, de ritkán, ha segíteni kell. És ez a támadót is megzavarhatja, mivel azt hiheti, hogy bolonddal van dolga és otthagyhat a helyszínen.

 –

Végezetül szeretném, ha ezt a cikket valamennyi nő – és férfi ismerősödnek elküldenéd. Életet menthet. Egy gyertya azzal, hogy meggyújt egy másikat, még nem alszik el. Mindez nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érdekelheti, akik szeretik feleségüket, anyjukat, nővéreiket, stb.

Nem árt figyelmeztetni mindenkit arra, hogy léteznek veszélyes helyzetek és jobb elővigyázatosnak lenni!

Most pedig küldd tovább!

(Az eredeti cikket facebookon küldték nekem, ahol Bozsányi István osztotta meg, valszeg egy külföldi anyagból, ez a cikk lett majdnem duplájára bővítve, hogy a jelenlegi legjobb tudásom szerint hasznos legyen mindenki számára)

További Önvédelmi tippek:

Hogyan védd meg magad a tolvajoktól? Önvédelmi tippek, ha a cuccaidra is vigyáznál.

Mit gondol az erőszak tevő? Női önvédelem tippek, nem csak hölgyeknek!

Válaszd ki Önvédelmi oktatásaink közül a Neked megfelelőt! Itt tudsz regisztrálni az ingyenes próbahétre, valamint többet is megtudhatsz a 3 féle tanfolyamról:

 NINJUTU ALAPFOKÚ ÖNVÉDELEM TANFOLYAM (felnőtteknek)

NIJUTSU NŐI ÖNVÉDELEM TANFOLYAM (hölgyeknek)

NINJA SZAKKÖR (Gyerekeknek 5-15)

, , , , , ,