Menü

Hogyan segíthet a a taijutsu a fizikai szinten túli tulajdonságok fejlesztésében?


Hogyan segíthet a a taijutsu a fizikai szinten túli tulajdonságok fejlesztésében?“A hangsúly nem igazán a testen túli apektusokon van, hanem inkább, hogy harmóniába hozzuk a taijutsu-t és a mentális, spirituális oldalát a személynek, mint a yin és yang. Ezzel, az ember képessé válik váltani erő és gyengédség, pozitív és negatív között. Ez lehet, hogy egy kicsit nehezen érthető, attól félek.

Szóval mi is a taijutsu akkor? Egyértelműen, fizikai mozgást jelent, de eleinte az ember azért mozog mert az elme – a tudatos elme – azt mondja a testnek, hogy egy bizonyos módon mozogjon.

Előbb, vagy utóbb, a tudatalatti átveszi ezt a funkciót, és az ember ösztönösebben kezd el mozogni. De persze az nem jó, ha a taijutsu mozdulatai egyszerű, kondicionált reflexekké válnak. Szóval ez a különbség. És van egy egyensúly a tudatos és tudatalatti taijutsu között, de a tudatalatti az, ami a fontosabb.”

– Masaaki Hatsumi, A Ninja edzés nagymester-könyve

How can taijutsu help in the development of aspects beyond the physical level?

“It’s not so much a question of aspects beyond the physical, but rather, the thing is to bring the taijutsu and the mental and spiritual side of a person into harmony, like yin and yang. With this, one can switch between power and gentleness, between positive and negative. This may be a little difficult to comprehend, I’m afraid.

So what is taijutsu, then? Obviously, it’s a matter of moving physically, but at the beginning one moves because the mind—the conscious mind—tells the body to move in a certain way.

Sooner or later, the subconscious takes over this function, and the person moves more instinctively. But of course it’s no good if the movements of taijutsu become mere conditioned reflexes. So there’s that difference. And there’s a balance between subconscious taijutsu and conscious taijutsu, but it is the subconscious taijutsu that is the more important.”

– Masaaki Hatsumi, The Grandmaster Book of Ninja Training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , ,