Menü

Álmomból ébredve, hogy védjem meg a házam és a családom?


Valaki szerint paranoia fegyverrel aludni. Szerintem meg könnyelműség anélkül.
Egy jó gyakorlat, ha nem akarod, hogy álmodban vágják át a torkod:

Hogyan védjem meg a házam és a családom este?

Egy kedves jó barátom, akivel együtt edzünk már egy ideje, küldött egy levelet egy érdekes kérdéssel, ami felvet jó néhány további kérdést, felvetést és ötletet…

„Szia Ádám, már többször akartam kérdezni a véleményed egy dologban csak elfelejtettem megírni eddig. Aztán most mesélte egyik ügyfelem hogy éjjel be akartak törni a házukba és ez eszembe juttatta.

Szóval a helyzet: kertes ikerházban lakunk, 2 szintes. Amikor aludni megyünk mindig beriasztom nyitás és mozgásérzékelővel az alsó szintet. Mivel egyszer egy nagy lepke már rászállt éjjel az érzékelőre tudom milyen az éjjeli riasztás, és nagyon szar. 😀

Az jutott eszembe ennek kapcsán hogy az a gáz, ilyenkor én is annyira felijedek a riasztó hangjára hogy ez erősen levesz a harci értékemből 🙂 , hiába van a szobában a katana. Lent nem tartunk semmi értéket de ha ne adj Isten feljönnének akkor én is kábult vagyok néhány percig. Lehet ilyenkor valamilyen légzésgyakorlattal vagy bármi módszerrel “lenyugtatni magam”? „

A Rövid válaszom az, hogy a riasztó berendezésnek pontosan ez a lényege, hogy úgy visítson, hogy a rablóban is vigyázzba álljon az ürülék. Tehát a riasztó hangjára teljesen normális, hogy neked a tulajnak is meg fagy az ereidben a vér, hiszen ha megszólal a házad riasztója, akkor okkal remeghetsz, hogy ez valami rosszat jelez.

Ráadásul kikísérletezték, hogy a riasztó melyik frekvencián visítson, hogy minél inkább félelmet keltsen, és ez az érzés ébredjen az emberben, illetve leginkább a tolvajban, hogy menekülnie kell. Nyilván ezért is hívják Riasztónak, mert Riasztó hatással kell lennie mindenkire aki csak meghallja.

Személy szerint azt javasolnám, ha mindenképpen te szeretnéd védeni a házat, és nem egy biztonsági céghez bekötött cuccról van szó, hogy legyen a riasztó 2 funkciós.

 1. Az egyik ez, amiről írtál, de ezt csak akkor használd, ha nem vagy otthon, hiszen akkor kell riasztani, viszont akkor nem baj, ha egy biztonsági szolgálathoz is be megy a riasztás, és kiérkezik valaki megnézni, hogy mi újság van a háznál amit otthagytál.
 2. A Másik funkció, viszont legyen egy otthonalvós, vagyis egy nem visítós, hanem vészjelzős, vagyis az ágyad mellett legyen egy valami kis ébresztőóra szerű csipogó, ami nem ilyen agresszív hangú, viszont mindenképpen felébreszt. De csak téged, vagy titeket, nem az egész környéket, meg a gyerekeket is. Persze legyen rajta egy kapcsoló, amit aztán ha megnyomsz, akkor megint csak el kezd visítani, de ezt már csak akkor kell bekapcsolni, ha meggyőződtél róla, hogy valakik jöttek a házadba, és ezzel szeretnéd elijeszteni őket.  Persze ebben az esetben 2 visító kell, amik egymástól függetlenek, hiszen a családi házakra szakosodott betörők előszeretettel célozzák meg elsőként a külső falon elhelyezett villogós-visítós dobozokat, amit nemes egyszerűséggel csak le kell tépni a falról, és egy vödör vízbe dobni pl, és máris hiába csipog, senkit sem fog zavarni. (Meg még van pár módszer, de ez most nem egy erről szóló post, ezt majd személyesen.) A másik visító dobozt pedig el kell rejteni, hogy ne láthassák. Egy profi biztonságtechnikai cég, egyébként alapból kettőt szerel fel, hiszen az egyik elriasztja a piti tolvajokat, akik nem is próbálkoznak mert látják a külső falon a cuccot, a másikat meg a profik ellen, akik különféle módszerekkel trükkökkel működés képtelenné tudják tenni ezeket a készülékeket.

Így hirtelen ezt tudom javasolni a probléma kezelésére, hiszen ha felébreszt a csipogó, akkor még mindig van időd gatyába rázni magad, megnézni halkan, hogy mi újság, anélkül, hogy bárki rá jött volna, hogy értesültél a behatolásról.

Utána pedig még mindig tudod robbantani a komoly visítást, ha tényleg baj van, vagy magad tudod ártalmatlanítani a betörőket, ha eléggé fel vagy készülve… (Persze ehhez nem elég egy katana az ágy mellé, nem árt megtanulni bánni is vele. Nekem van még egy Cobra11 nevű 80fontos nyílpisztolyom is az ágy mellett a biztonság kedvéért, hogy ha nem muszáj, ne kelljen közelharcba keverednem a támadóval.

A másik módszer egy kicsit munkásabb, hiszen változtatni kell egy két dolgon az életedben hozzá, és csak akkor javaslom az elolvasását, ha érdekel az „Őrzöm a házamat, és ezzel önmegvalósulok is” téma.

 

Őrzöm a házamat, és ezzel ön megvalósulok is

Egy saját történettel kezdeném az életemből, aminek a fényében talán könnyebb lesz elfogadni azokat az ötleteket és módszereket amiket kikísérleteztem a gyakorlati tapasztalataim alapján és amiket megoldásként javasolni is fogok.

Történet:

8 éven keresztül éltem szerzetesként, több templomban is, és mivel mindemellett folyamatosan gyakoroltam és tanulhattam a Ninjutsut is, így kézenfekvőnek tűnt, hogy ezekben az intézményekben, én leszek az éjszakai őr, aki vigyáz a templom értékeire. (Nem beszélve arról, hogy természetemből fakadóan mennyire élveztem ezt a szolgálatot.)

Na de ugye éjszakai őr munkakör nem létezik általában a békés szerzetes rendekben, így nagyrészt én is úgy éltem az életem mint szerzetes társaim. Hajnali kelés, korareggeli meditáció, aztán egész nap a szentírások terjesztése nagyvárosok forgalmas helyein a járókelőknek. Mivel viszont ez egy eléggé szociális munka, hiszen szerzetesi ruhában kell megállítani vadidegen embereket, majd beszélni nekik Istenről, így nem engedhettem meg magamnak, hogy szétcsúszva, nem harcra készen, és kedvesen mosolygósan, táskás szemekkel menjek ki az utcára.

Ezzel párhuzamosan meg akkor ott volt még a feladat, hogy valakinek vigyáznia kéne a templomra, legfőképpen a templomban lévő értékekre. Így aztán az lett a megoldás, hogy este amikor vége volt a programoknak, mikor az utolsó hívő is elhagyta az épületet, akkor magam zártam be minden ablakot, ajtót. Mivel ezek a közösségek nem voltak gazdagok, így mellőzni kellett a mozgásérzékelőket, és akkoriban még kamerák sem voltak felszerelve, így mindent manuálisan intéztem.

Vagyis az összes ablakot miután bezártam, leeresztettem a redőnyt, majd ugyan így tettem az ajtókkal. De persze ahol a legmagasabb szintre fejlesztettem azokat a dolgokat amikről mesélni fogok, az egy több épületből álló komplexum, így ki volt zárva, hogy mindenre oda tudjak figyelni.

Ezért az energiáimat főleg a templomszobára fókuszáltam. Első lépésként mindenhonnan el lettek vittük azokat a doglokat amik mozdíthatóak és értékesek voltak. (Ugyan úgy, ahogy gondolom te is átgondoltad, hogy a földszinten nem tartasz értékeset, mert oda könnyen be tudnak jönni.)

Az egész éjszakai őrség nevű szolgálatom úgy nézett ki, hogy vittem egy kis matracot, és azon aludtam hálózsákban, a kedvenc szent képem alatt, szintén egy katanával a templomszobában, a függöny előtt, ami mögött az oltár volt, és jól becsukott ajtók mögött beállítottam ébresztést az elmémben, hogy minden neszre riadjak fel.  (Igen, ha elalvás előtt erősen koncentrálsz arra, hogy fel akarsz ébredni mondjuk 4-kor, akkor fel fogsz, és ez ennek a továbbfejlesztett változata, amikor meg tudsz határozni egyéb körülményeket is, amik visszahoznak az álomvilágból.)

Rengeteg mindenre felébredtem, így aztán egy manuális riasztó rendszert építettem ki, aminek a telepítése 5 másodperc volt nyílás zárónként, de leginkább főleg az ajtókon alkalmaztam, hiszen az ablakoknál ott volt a nehezítés, a redőny, meg még az üveget is át kellett volna törni a bejutáshoz.

Ezek többnyire horgászboltban megvásárolt csilingelős kapásjelzők voltak, amit a fenekezéshez használnak a pecások, és az volt a módszer, hogy a becsukott ajtó kilincsére tettem egyensúlyba, hogyha bárki egy kicsit is lenyomja a kilincset, vagy megmozdul az ajtó, akkor ezek a kis csengettyűk egy határozott hanggal koppanjanak a márvány padlón.  (Ugyan ezt a módszert lehet az otthonokra alkalmazni kis csengettyűkkel, vagy szélcsengőkkel, amiknek a hangja amúgy is elűzi a gonosz szellemeket, de jelzi azt is, ha megmozdul az ajtó. Egyszer kell telepítened, és utána csak “ráállnod”…)

Úgy voltam vele, hogy ha nem ébredek fel arra, hogy valaki felerőszakolja kívülről a redőnyt, meg betöri az ablakot, hogy bemásszon, akkor simán megérdemlem, hogy átvágják a torkomat, de a fekete övemet mindenképpen vissza adtam volna, erre a csilingelésre meg mindig képben voltam.

Igazi támadás amíg ott éltem, soha nem volt a templom ellen, de ettől még rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, hiszen ébredtem macskára az ablakpárkányon, turbékoló galambokra, alvajáró szerzetes társamra, eltévedt és bent ragadt hívőre, korán kelő szerzetesre, huzatra, vagy csak vak lármára, amikor „magától” esett le a riasztó a kilincsről stb……

Volt olyan is amikor némelyik viccesebb társam próbált be, és akart bejönni és megviccelni, de a módszer mibenléte és működési mechanizmusa abban rejlik, hogy mindenkit és mindent kivont karddal, harcra készen tudtam fogadni, és nem találtak ágyban az éjszakai meglepetések soha…

Na de amiket írni fogok, ahhoz nem kell egy dan sem semmilyen irányzatból, hanem csupán a józan paraszti ész, meg a gyakorlás elkezdése, mert én sem így kezdtem a dolgot, hanem pontosan úgy, ahogy te írtad a levelébe, hogy utáltam felkelni, és ha meg is ébredtem, zsibbadt aggyal, beragadt szemekkel tudtam volna csak fogadni a támadót, ami azért nem olyan jó…

Hogyan álltam neki a friss ébredés elsajátításának?

Az első módszer amit tanulmányozni kezdtem, az a filmekben is szereplő klasszikus szamuráj alszik a kardjával módszer. Feltűnt, hogy egy filmben sem alszik soha az ilyen szituációban szereplő szamuráj nővel, vagy nyál csorgatva hason fekve, vagy bármilyen más pózokban pihe-puha süppedős ágyban, hanem mindig hanyatt fekve a kardjával a keze ügyében, és a földön.

Ez már önmagában is egy jó módszer, mindenféle filozófiai és univerzális magyarázat nélkül, de mivel tökéletesen ki kellett pihennem magam a napközbeni munkához úgy, hogy közben még néhányszor fel is kelek éjjel, így azért egy kicsit aggódtam, hogy fáradt leszek napközben, ezért utána is olvastam a dolgoknak a Védikus Jógaszentírásokban, és ezeknek az információknak a tudatában dolgoztam ki ezt a módszert.

1. Kelj fel, mert meg akarnak ölni!

A Legfontosabb, hogy el kell döntened, hogy te márpedig meg fogod védeni a házadat, a betörőktől, akár az életed árán is. Persze inkább az ő életük árán, de fontos, hogy nem szabad hagyni, hogy a félelem megbéklyózzon bennünket, főleg az ébredés utáni pillanatokban.

Ezt úgy lehet gyakorolni, hogy eldöntöd, hogy mától kezdve, bármire is ébredj fel, felkelsz, előveszed a kardodat, és körbemész a házban, megnézed minden rendben-van-e. Ez eleinte egy nagyon kényelmetlen dolog, hiszen lehet, hogy egy este 10-szer is meg fogsz ébredni, és az első 2 hétben, biztos, hogy olyan fáradtabb leszel napközben, de egy kis délutáni pihenő beiktatásával átvészelhető ez az időszak.

Július elseje óta, amúgy is a megváltozott jogszabályok vonatkoznak arra, ha bárki bejön a házadba, pláne este, hiszen feltételezheted, hogy az életedet akarja elvenni.

(Szintén egy jó módszer a hirtelen ébredés fejlesztésére a délutáni pihenő oly módon történő kivitelezése, hogy egy fém poharat veszel a kezedbe, amit tartasz egy minimális erővel, mondjuk egy széken ülve, és így pilledsz el. Abban a pillanatban amikor elernyedsz, kiesik a fém pohár, és ha nem vastag szőnyegre esik, akkor a hangos csörömpölésre egyből visszatérsz, tökéletesen kipihenve és harcra készen. Ráadásul néhány alkalom után megszokod, és a riasztó sem fog problémát okozni. Ezt a módszert egy indiai szerzetestől hallottam.)

Ha nehéz eleinte ezt kivitelezni, vagyis felkelni minden neszre, és körbejárni a házat kivont kardal, hogy ellenőrizd minden rendben van-e, akkor gondolj nyugodtan arra, hogy igazából egy gyilkos csapat jön azért, hogy megerőszakolja a feleségedet a szemed láttára (meg téged is.), hogy utána megöljenek mind a kettőtöket és rátok gyújtsák a házat. (Így sokkal könnyebb lesz ígérem.)

Erre persze csak az első pár alkalommal van szükség, amíg kialakul benned az, hogy márpedig te harcra készen ugrasz ki az ágyból karddal a kezedben.

Én a magam részéről mostanság úgy rendezem be a lakást ahol nyugovóra térek, hogy egy állig felfegyverzett minimum 5fős kommandós csapat akar rajtam ütni, és legyen esélyem még így is legalább egyet ártalmatlanná tenni… (Persze ez egy elég infantilis elképzelés, de ennél rosszabbat nem nagyon tudok elképzelni egyenlőre, bár ma este pont azt álmodtam, hogy ketten jöttek be fényes nappal, és karddal tessékeltem ki őket)

2. Hogyan csökkentsd minél rövidebbre azt az időt, amíg harcra készen kiugrasz az ágyból?

Tanulmányaim és kutatásaim folyamán amit a hanyattfekvő szamurájok inspiráltak, akik a filmekben pontosan képesek voltak arra amit én szerettem volna, hogy álmukból felriadva is harcra készen fogadják az ellenséget, ismertem meg el a Védikus jóga szentírások alvással kapcsolatos titkait.

A Védák szerint 3 kötőerőbe soroljuk az embereket, az emberek tulajdonságait, tetteit és képességeit. Ezeknek az eredeti neve, Tamas, Rajas, és Sattva Guna. Magyarul, a Tudatlanság, a Szenvedély és a Jóság kötőereje.

Tama Guna – Tudatlanság Kötőereje:

 • Tisztaság: A tudatlanság kötőerejébe azok az emberek tartoznak, akik nem fürdenek legalább naponta kétszer, vagyis koszosak, büdösek, és mindez egy cseppet sem zavarja őket. A sötétet és a sötét helyeket szeretik, ahol szintén kosz és bűz veszi körbe őket.
 • Rend: Nem zavarja őket a körülöttük lévő rendetlenség és sok szemét.
 • Táplálkozás: Ezek az emberek gyakran esznek húst, vagyis döglött állatok tetemeit. Illetve kedvelik azokat az ételeket, amiket nem frissen készítenek el, hanem állottak, esetleg több naposak, erjesztve, vagy rothasztva vannak.
 • Drogok: Gyakran fogyasztanak kábító mámorító szereket, és ezek ködén át léteznek, általában a belassító cuccokat részesítik előnyben. (Drognak számít minden ami függőséget képes kialakítani, a cigarettától a kávén és a kólán át a heroinig.)
 • Gondolkodás: Gondolkodásmódjukra jellemző, hogy mindig a múlton rágódnak. Milyen jó volt ez, vagy az, illetve mindig sopánkodnak, hogy a dolgok már elmúltak, és soha nem jönnek vissza már. Ettől általában negatívak és kiábrándultak.
 • Mozgás: Lassú és tompa mozgás jellemző rájuk
 • ALVÁSMÓD: Ezek az emberek általában hason alszanak, és sokat 10-12 óra. Minél több jellemző rájuk a fenti pontokból, annál nehezebben ébrednek, és kelnek fel, kaparják össze a tudatukat egy esetleges szituációban, vagy csak reggel amikor menni kéne. Ők azok akik az ébresztő órára sem ébrednek fel, sőt nem is emlékeznek arra, hogy lenyomták a csipogót, és átfordultak a másik oldalukra.

Minél több a jellemző rád ezek közül, annál valószínűbb, hogy nem fogod tudni megvédeni a házadat és az életedet és a családod életét.

Rajas Guna – Szenvedély kötőereje:

 • Tisztaság: Legalább egy nap egyszer fürdenek, mert többre nincs idejük
 • Rend: Szét van szórva a holmijuk és kedvenc mondásuk az, hogy a zseni a káoszt is átlátja.
 • Táplálkozás: Igyekeznek mindenféle egészségesnek mondott dolgot magukba tolni, közelebb állnak a vegasághoz, mint a sok hús jellemezte táplálkozáshoz, nagyon szeretik a pikáns, extrém és új szokatlan ízeket is.
 • Drogok: Nem biztos, hogy gyakran, de főleg a pörgetős partysabb cuccokat kedvelik, hogy jól tudjanak bulizni és élvezni az életet.
 • Gondolkodás: Mindig pörögnek, valamilyen nagy ötleten, projekten, kampányon dolgoznak, ritkán visznek véghez valamit, mert olyan csapongó és szeleburdi az elméjük, hogy képtelenek fókuszálni, lezárni, befejezni dolgokat. Könnyen kezdenek el valamit, de végig ritkán csinálják, mert az első problémáknál feladják. Mindig a jövőn gondolkodnak, hogy milyen jó lesz, ha ez, vagy az meglesz. Általában nagyon, szinte már túlzottan is pozitívak, jellemző rájuk a szentimentalizmus.
 • Mozgás: Gyorsak, energikusak, villámkezűek, de gyorsan fáradnak, kiégnek, hirtelen dolgaik olyanok csupán, mint a fellobbanó gyufaláng, amit az első szellő egyből el is olt.
 • ALVÁSMÓD: Ezek az emberek az oldalukra fordulva szeretnek aludni. 8-10 óra alvás elég nekik, képesek hirtelen felébredni is, de általában valamilyen álom rabságából próbálnak a „valóságban” magukhoz térni, így az érzelmeik rettenetesen befolyásolják őket ébredés után, és egész napi életükben is.

Minél több a jellemző rád ezek közül, annál valószínűbb, hogy ijedten, rémülten fogsz reagálni egy erőszakos szituáció folyamán.

Sattva Guna – A jóságminősége

 • Tisztaság: Minden nap tiszta ruhát vesznek és legalább napi kétszer fürdenek, ebből az egyik reggel felkelés után, ha lehet, hideg vízzel.
  (A hidegvízben való fürdés egyébként bármilyen tudat állapotból egyből ebbe az állapotba ránt. Sokat alkalmazták pszichiátriai intézetekben is az őrjöngő betegek kezelésére, de a hisztériás rohamot kapott gyereket (szenvedély kötőereje) is elég be rakni a hideg zuhany alá, ő is egyből lenyugszik, vagy magához tér, ha nagyon nyegle és tunya. (Tudatlanság kötőereje))
 • Rend: Mindig minden szépen rendben van körülöttük.
 • Táplálkozás: Nem esznek húst, mindig csak frissen készített és egészséges ételeket fogyasztanak.
 • Drogok: Nem használnak semmilyen tudatmódosító szert, maguk irányítják a gondolataikat a vágyaikat és az érzékszerveiket, vagy erre törekszenek
 • Gondolkodás: Nyugodt, kiegyensúlyozott, bölcs gondolkodás és helyzetmegoldás jellemzi őket. Nem zavarja őket a múlt, és a jövő, a jelenben léteznek. Képesek bármilyen kihívást kezelni, bármilyen problémát kezelni, mert átlátják a körülöttük lévő világot.
 • Mozgás: Kiegyensúlyozott, harmónikus, tudatos mozdulatok. Nem túl gyors, és nem túl lassú, mindig a megfelelő irányú és sebességű a cél eléréséhez és a körülményekhez igazítva.
 • ALVÁSMÓD: Ezek az emberek hanyatt fekve alszanak. 6-8, vagy még kevesebb óra alvás is elég nekik. Alvásuk nyugodt, álomtalan, vagy jövőbe látó, esetleg tanító jellegű. Elkerülik őket a rémálmok és a stressz. Magasabb szinten az alvás már nem alvás, hanem tudatos álmodás, illetve tudatos meditáció. (De erről majd bővebben a meditációs tanfolyamon.)

Minél több a jellemző rád ezek közül, annál valószínűbb, tudatosan felelősség teljesen tudsz reagálni egy szituációban, és képes leszel, illetve vagy megvédeni magadat, a házad és a családod.

 –

Persze a rendszeres gyakorlás és képességfejlesztést, és edzést sem szabad kihagyni a képletből, hiszen hiába van tökéletes tudatállapotban valaki, ha csak mosolyogni képes meg a karmáról beszélni amikor ütnie-vágnia kéne.

De alapvetően ez a 3 kötőerő jellemez és mozgat mindent ebben a világban. Na persze nagyon kevesekre jellemző a tiszta tudatlanság, szenvedély, vagy jóság, álltalában a 3 kötőerőben leírt dolgok keveredve vannak jelen az életünkben. Na meg körülbelül minden dolog leírható a három minőség szerint ami jelen van az életünkben.

Hiszen mindent lehet A tudatlanság kötőerejébe tartozóan rosszul, unottan odafigyelés nélkül csinálni, meg lehet a Szenvedély kötőerejében, kapkodva, szeleburdin, összecsapva. Na meg persze teljes oda-adással és odafigyeléssel a mesteri munkára törekedve.

Egy apró kiegészítés még a Védikus jóga szentírásokból:

Aki a Tudatlanságban van, neki az életének a célja, semmi más, minthogy a szenvedélybe lépjen, aki pedig a szenvedélyben van, az ő életcélja, hogy a jóságba fejlődjön. Aki a Jóságban létezik, ő neki a Tiszta Jóság megvalósítása a cél, mert csakis és kizárólag innen lehet fellépni a spirituális szintre. Minden más, csak illúzió, képzelgés, hallucináció.

Amikor eljutunk a tiszta jóság minőségébe, és életünket a tökéletes megértés, szeretet és elfogadás lengi be, akkor igazából már nem lesz majd szükségünk arra, hogy harcoljunk, hiszen nem is akar senki sem ártani majd a közelünkben a másiknak, és csupán szemünk egy rebbenésével képesek leszünk megváltoztatni mások szándékát.

Persze ahhoz elég sokat kell gyakorolni, és csak nagyon kevés szent jut el erre a szintre, az úgynevezett Buddha szintre. Így, hogy gyakorlásunk ne érjen csúfos véget, nem árt megtanulnunk megvédeni magunkat. Nem véletlenül fejlesztettek ki oly sokféle harcművészetet a szeretet és béke útját járó szerzetesek. Mert amíg viszont gyakoroltak és próbáltak a megvilágosodás útjára eljutni, addig mindig jöttek sokan mások, akik meg nem ezt az utat járták, és igyekeztek elvenni a jámboroktól azt amijük van, netán rabszolga sorba hajtani őket…

Remélem segítettem ezzel a pár gondolattal, nem csak Neked, hanem mindenki másnak is aki szeretné megvédeni magát, és a családját.

Ha tetszett a cikk és úgy gondolod, hogy másoknak is hasznára válhat amit itt olvastál, oszd meg az ismerőseiddel!

Horváth Ádám Ninjutsu és Jóga oktató

2013.09.07

, , , , ,