Menü

Hogyan védd meg magad a tolvajoktól? Önvédelmi tippek, ha a cuccaidra is vigyáznál.


 “Ezt a bejegyzést ajánlom az én édes kicsi húgomnak, aki most jött a “Fővárosba” és első héten mindjárt el is lopták a táskáját.”

Hogyan védd meg magad a tolvajoktól. Önvédelmi tippek, ha a cuccaidra is vigyáznál.

Itt a tél, esik a hó hideg van, sok ruha van rajunk, folyik az orrunk, átfagyunk, stb… sokkal nehezebb figyelni a felszerelésünkre, mint általában, hiszen bejönnek olyan plussz tényezők, amik máskor nem. A tolvajoknak kedvez az ilyen időjárás, hiszen ezek a tényezők könnyen elvonhatják a figyelmünket arról, hogy figyeljünk értékeinkre. Persze sokkal szívesebben használnám a „tudatosak legyünk értékeinkről” kifejezést, hiszen ez jobban kifejezi azt az állapotot ahogy elkerülhetjük, hogy meglopjanak bennünket.

Következzék néhány tipp a teljesség igénye nélkül, amivel könnyebben megóvhatod magad a kellemetlen helyzetektől:

Először is szögezzük le, hogy a tolvajok is itt járnak közöttünk, akik nem rablók, vagyis nem lesz a szituáció része a szóváltás, vagy a tettlegesség-erőszak.

A tolvajok halkan, csendben dolgoznak, észrevétlenül. Egy régi Magyar mondás szerint „Alkalom szüli a tolvajt”. Vagyis ők ugyan olyan hétköznapi átlagos kinézetű, ha nem még sokkal átlagosabb kinézetű emberek, mint bárki más akikkel nap mint nap összefutsz az utcán. Azok akik abból élnek, hogy mások értékeit tulajdonítják el, (mobiltelefon, pénztárca, pénz, táska, ékszer, iratok, laptop stb… amit érnek) nem téged szemelnek ki először is, hanem elsősorban a cuccot figyelik (Ezért figyelj oda, ha mondjuk valaki pont arra megy a boltba, vagy a piacon mint te. Nem biztos, hogy tolvaj, de nem árt óvakodni, ha egy ismeretlent egy nap többször is látunk.). Élik a kis életüket, kajáldákba járnak, tömegközlekedéssel utaznak, mindent ugyan úgy csinálnak, hogy bele olvadjanak a környezetbe. Mindenáron hétköznapi embereknek akarnak látszani, hogy ne legyenek feltűnőek.

Sőt, miután kiszemeltek, vagy besurrantak, vagy bekérezkedtek, még egy nagyon jámbor ábrázatot is fel tudnak venni, hogy végig futod őket a szemeddel, és teljesen ártalmatlannak véled őket. Ez egy művészet, amit némelyik olyan magas szinten űz, hogy még akár öltönyt is fel tud venni hozzá.

Ha ez meg van, utána csak élik az életüket és azt figyelik, hogy mikor hol, mit lehet elcsenni, lenyúlni, ellopni. (Ezért is van kamera a legtöbb helyen, mert a feltűnés mentességre vannak szakosodva.) Persze mindeközben észrevétlenül egyfolytában jár a tekintetük és figyelnek, hogy kinél milyen telefon, tárca, ékszer, érték van.

Hogyan védd meg magad a tolvajoktól. Önvédelmi tippek, ha a cuccaidra is vigyáznál.

Majd csak a következő lépés vagy te, mint célpont, hogy ha megfelelő értékű nálad a „szajré”. akkor megnézi, hova teszed, merre mész, meg hogyan, mennyire vagy tudatos a környezetedről, mennyire figyelsz, esetlegesen megérzed-e, hogy figyelnek. Nők előnyben, mert a hölgyek úgy születnek, hogy odakapják a fejüket, ha valaki figyeli őket. Nekünk fiúknak ezt el kell sajátítani, meg kell tanulni, majd ha meg van, akkor tudatosnak kell lennünk róla (mint a lányoknak is) és fejleszteni, csiszolni, hiszen az élet más területein is nagy hasznát vehetjük ezeknek a tulajdonságoknak.

Persze mindent nem vehetünk észre, és annyi minden befolyásolhatja minden pillanatban a tudat állapotunkat, ezért következzék néhány tipp, amivel segíthetünk magunknak, illetve alaposan megnehezíthetjük a tolvajok dolgát:

Figyeld érzékeld a környezetedet!

Ha nem csak a földet nézed, vagy éppen rohansz a világban, hanem egyel hátrébb lépsz magadtól, és megtanulsz jelen lenni a pillanatban és szemlélőként tekinteni a világra körülötted, sokkal több esélyed van kiszúrni, észrevenni, nem csak a tolvajokat természetesen, hanem a jó dolgokat is. (De persze most a tolvajokról beszélünk.) Nem is beszélve arról, hogy egy DROID leszel amikor az okos telefonodat bámulva mész valahová, ahelyett, hogy a környezetet figyelnéd. Ha mindenáron sms, üzenetet kell írnod, állj meg, vesd a hátad a falnak, és legalább minden második bepötyögött szó után nézzél körbe. de a legjobb az, ha csak bemész valahová, ahol ezt biztonságban megteheted.
TIPP: Egy jó kávézóba alapból nem mennek be az ilyen emberek, vagy sokkal kisebb az esélye pl…

Ne tarts mindent egy helyen!

Ne legyen egy táskád, amiben benne van a pénztárcád, a mobilod, meg mindened, hanem a telefont például tartsd a zsebedben (könnyebb észrevenni ha hívnak, mert érzed, hogy rezeg.). Pénztárca például, csak a napi költőpénzes legyen a táskában, max pár ezer forinttal (Ezt használd ha elő kell venni, fizetni kell. Na meg persze rablás folyamán sem baj, ha kérik a tárcádat és ezt adod oda az elkövetőnek a másik helyett, ha nem tudsz segítséget kérni senkitől.) Ha nagyobb összeget is kell magadnál tartani, akkor az legyen egy másik laposabb tárcában, mondjuk szintén a zsebedben, vagy egy övtáskában elrejtve. (ebbe lehetnek az irataid is, főleg külföldön, hiszen egy Európai Uniós útlevélért például 5000Eurót is megfizetnek a fekete piacon tőlünk sokkal keletebbre. De a személyi, Tb-kártya, stb újra beszerzése sem ingyenes, ráadásul elég idő igényes folyamat is.
TIPP: Legyen egy kamu pénztárcád, párszáz forinttal, vagy a napi költő pénzeddel benne, és ezt add oda ha esetleg muszáj lenne.

Mindig nézd meg, hogy meg van-e mindened, ha valakivel „véletlenül össze ütközöl!

A zsebtolvajok egyik leggyakoribb módszere, hogy a filmekből is jól ismert „véletlen ütközéssel” leplezik el, hogy valamit kiemelnek a táskádból, zsebedből. De a csoportos munka arról is szól tömegben, hogy az egyik neked megy, és a másik nyúl a zsebedbe hátulról oldalról.
TIPP: legyen lánccal, kötéllel rögzítve a pénztárcád pl a ruházatodhoz. De a Kulcsot is érdemes. Régen erre volt jó a zsebórák lánca is pl.

Jól zárható zsebek!

Ha a zsebben hordást választod, akkor azok semmi képpen ne legyenek hátsó zsebek, hanem ha lehet, elől lévők, ha lehet a felsőtesteden lévő, jól zárható zsebek legyenek. Nem olyan egyszerű észrevétlenül benyúlni egy cipzáras, vagy tépőzáras zsebbe. (Patent sem rossz, de azt egy gyakorlott tolvaj könnyedén kipattintja.) A tested első részén lévő dolgokra könnyebben tudsz figyelni, könnyebben érzékeled őket, mint amik hátul vannak, mert elől sokkal erősebb vagy, ezt a részt a ninjutsuban kukannak hívjuk.
TIPP: A cipzár, nem baj ha lentről húzható felfelé, és nem fordítva. Mert úgy kicsit nehezebb kinyitni, de a tépőzár a legjobb talán, amit tuti, hogy meg kell érezned, hiszen tépni kell, hogy nyíljon.


Tárca szabályok!

 • Legyen két tárcád. Egy álca, kis apróval, meg némi készpénzzel, meg legyen egy másik jól eltéve, amiben azok az értékeid vannak, amiket macerás beszerezni, meg sokat érnek
 • Ne számolj nyilvánosan pénzt, de úgy se, hogy azt esetleg kamerával lássák.
 • Legyen bekötve, gumizva, láncolva a tárcád, a zsebedbe, vagy a táskádba.
 • Ne hord magadnál az összes pénzedet.
 • Ne tedd le magad mellé, vagy az asztalra, hanem mindig tedd vissza a biztonságos helyére.


Telefon szabályok!

 • Ha sms-t írsz, vagy netezel a telefonoddal, ne feledkezz bele teljesen, nehogy kikapják a kezedből.
 • Ne beszélj feltűnően és nagyon hangosan, hogy mindenki rád figyeljen, ne lengesd a kezed közben.
 • Ne tartsd a telefont külső tokban, vagy olyan zsebben ahonnan nagyon könnyű elővenni. (Ha neked könnyű kivenni, akkor a tolvajnak is az lesz. Legyen egy belső zseb, vagy legalább egy zipzár neked is mielőtt hozzá férnél, vagy egy nagyon szűk zseb, amibe ha bele akarsz nyúlni, hogy ki vedd, neked is ki kell nyújtanod a lábad, vagy valami spec mozdulatot kell tenned.
 • Ne tedd le soha sehol az asztalra, vagy magad mellé az ülésre, mindig ugyan ott tartsd, hogy ha nincs ott, akkor érezd, hogy valami nincs rendben. (De ez mindenre jó, mert így automatikusan mindig minden ott lesz ahol lennie kell, és nem kell külön figyelned rá, csak akkor, ha valami gyanús történik, amit nem te csinálsz.
 • Ne add oda idegennek a telefonodat, hogy felhívjon valakit. Csak ha erősebb és gyorsabb vagy nála, és utól tudod érni, ha netán futásnak eredne vele.


Táska szabályok!

 • Soha ne tedd le a táskádat úgy, hogy nem érzékeled.
 • Legyen jól zárható a táskád.
 • Ne akaszd a fogasra, ne tedd a földre, vagy akaszd a szék támlájára.
 • Vagy ha igen, mert muszáj, akkor mindig úgy tedd, hogy a testeddel hozzá érsz. Pl ha földre tetted, akkor a lábad érjen hozzá mindig, ha melléd a székre, akkor érjen hozzá a tested, vagy esetleg ülj rá a kantárjára, de a legfontosabb, hogy a tartalmi résszel, ahol az értékeid vannak, azzal legyen testi kapcsolatod, hogy érzékeld, ha mozdul, „véletlenül megrúgják, belebotlanak stb.”
 • Ha mondjuk kajáldában el kell ugranod mosdóba, akkor az a legjobb, ha magaddal viszed, ha nem tudod/akarod, akkor pedig kérj meg valakit, hogy figyeljen rá. (Persze olyan valakit aki tisztában van ezekkel a szabályokkal, különben pont akkor fog eltűnni amíg beugrottál a mosdóba.”
 • Mindig fal és közéd tedd a táskát, vagy ismerős és közéd.
 • Soha ne rakd úgy magad mellé, hogy a másik oldalon idegen ül, vagy „osonó folyosó” (ahol a pincérek, vendégek, és a tolvajok mászkálnak.)van melletted.
 • Természetesen ezek a tippek sem jelentenek tökéletes védelmet

 –
Autó szabályok!

 • A kocsiban ne hagyj semmit elöl. Főleg ne táskát, tárcát. Még akkor se, ha üres. a Tolvaj nem tudja, hogy az, csak betöri az ablakot, ha lát valamit ami értékes lehet, és viszi. Még ha nem is sikerült értékhez jutnia, az üvegezés kellemetlenségét, akkor is neked kell állni.
 • Ne állj meg a kocsival sötét utcában, ahol nincs közvilágítás, vagy csak gyenge. Próbálj meg estére olyan helyen parkolni, ahol van világítás és térfigyelő kamera is. A legjobb természetesen az őrzött parkoló.
 • <strong “>Ne villogtasd a slusszkulcsot, ha kiszálltál az autóból. Tedd el egyből zsebre biztos helyre, mint a tárcát és a mobilt is.
 • Azt mondják minél bonyolultabb elindítani egy autót, annál nehezebb ellopni. De ez inkább az összetettségre utal.
 • Ne tartsd a forgalmit és a jogsidat a kocsiban. Mert ha elviszik, forgalmival együtt, sokkal könnyebben szabadulnak meg tőle, mint anélkül.


Mit csinálj, ha mégis ellopták?

 • Nem biztos, hogy minden elővigyázatosságod ellenére nem fognak meglopni. Ha mégis csak eltűnik valamid, abban a pillanatban pörgesd vissza a fejedben az eseményeket, hogy hol voltál még utódjára a tudatában az eltűnt dolognak.
 • Menj vissza a helyszínre, és nézd meg nem csak ott felejtetted-e, vagy beesett valahová a szék alá.
 • Ha nem közterületen történt a lopás, kérdezd meg a hely tulaját, portást, pultost, akárkit, hogy nem adott-e le valaki egy olyan cuccot amit elhagytál? (Akármilyen hihetetlen, még vannak becsületes emberek is a világban.) Vagy lehet, hogy ők is látták esetleg még az eseményt is.
 • Kérdezd meg, hogy van-e kamera a helyszínen, ha közterületen történt, akkor nézd meg, tudd meg, van-e térfigyelő kamera a helyszínen. Ehhez persze már valószínűleg rendőri segítségre lesz szükséged.
 • ÉRTESÍTSD A RENDŐRSÉGET!


Ha csak nem forró a nyom, és még akár látod is a tolvajt és tudsz segítségért kiabálni, vagy utána eredni esetleg. Bár manapság kevés utcai hős van, és nem biztos, hogy lesz a környékeden olyan ember aki mondjuk pont hozzánk jár edzeni (vagy valahova máshova és elég lélek jeleneléte lesz hozzá, hogy tegyen valamit.) A rendőröknek pedig ez a dolga. De természetesen az a legjobb, ha elindulsz a forró nyomon, és közben a mobilodról tájékoztatod a rendőrséget. Budapest belvárosában például nagyon gyorsan tudnak reagálni, ezt tapasztalatból írom.

Végezetül szeretném, ha ezt a cikket valamennyi nő – és férfi ismerősödnek elküldenéd. Életet menthet. Egy gyertya azzal, hogy meggyújt egy másikat, még nem alszik el.


Nem árt figyelmeztetni mindenkit arra, hogy léteznek veszélyes helyzetek és jobb elővigyázatosnak lenni!

Most pedig oszd meg az ismerőseiddel!

További Önvédelmi tippek:

Hasznos önvédelmi tanácsok támadás, rablás, vagy fenyegetés esetére!

Mit gondol az erőszak tevő? Női önvédelem tippek, nem csak hölgyeknek!

Válaszd ki Önvédelmi oktatásaink közül a Neked megfelelőt! Itt tudsz regisztrálni az ingyenes próbahétre, valamint többet is megtudhatsz a 3 féle tanfolyamról:

 NINJUTU ALAPFOKÚ ÖNVÉDELEM TANFOLYAM (felnőtteknek)

NIJUTSU NŐI ÖNVÉDELEM TANFOLYAM (hölgyeknek)

NINJA SZAKKÖR (Gyerekeknek 5-15)

, , , , , , ,