Menü

Kuji, avagy a ninja-k híres kézjelei


Kuji, avagy a ninja-k híres kézjelei

“Oh, Igen, tanítom, tanítom. De helyette inkább, hogy memorizáljátok a kuji-t, jobb, ha a taijutsu-t tökéletesítitek. Tudod, ha megpróbálnád megtanulni a “Gakorai tosha akuma judo” kuji-t, ami, ha jól van előhívva meggátolhat egy embert a mozgástól, vagy a “Fudo mugo”-t, ami érzéketlenné teszi az ellenfelet, teljesen hasztalan lenne, amíg a taijutsu-dat nem sajátítottad el.

És így, ahogy korábban már mondtam, a tanárom mindíg azt mondta, hogy ha egy személy igazán eredményes taijutsu-ban, lenyűgöző dolgok kezdenek el történni. Ezt mindenki tudja itt közületek.

Például, az USA-ban, mikor Sephen Hayes mekgpróbált fejbevágni hátulról – nos, azt hitted elmondtam a kuji-t igaz? – de anélkül is, hogy mondtam volna, nem tudott megütni, nem igaz? És akkor mondtam neki, hogy na ez az, amit a kuji jelent.

Persze, megmagyarázhatatlan dolgok, mint ez, történnek a vallásban is, például, a Buddhizmus gyakorlása során; és anélkül, hogy gondolna rá az ember, vagy akár tudatában is az olyan dolgoknak mint a kuji, sok kiváló Buddhista pap hajtott már végre hasonló dolgokat. És Krisztus is, persze, sok féle csodát mutatott már be, mint mindannyian tudjátok.”

– Masaaki Hatsumi – A Ninja edzés nagymester-könyve

“Oh, yes, I teach it, I teach it. But rather than memorizing the kuji, it’s better to perfect your taijutsu. You see, if you tried to learn the kuji “Gakorai tosha akuma judo,” which, if it’s intoned properly, can stop an opponent from moving, or “Fudo mugo,” which can bring about a loss of sensation in an opponent, it would be absolutely useless, until you had perfected your taijutsu.

And so, as I said before, my teacher used to say that when a person is really accomplished in taijutsu, astonishing things begin to happen. Every one of you here knows this.

For example, in the U.S., when Stephen Hayes tried to hit me on the head from behind — well, you’re meant to intone the kuji, right?—but even without my saying it, he couldn’t hit me, could he? And so I told him that that was what kuji meant.

Of course, inexplicable things like this happen in religion, too, for example, in Buddhist training; and without thinking, or perhaps even knowing, about things like the kuji, many eminent Buddhist priests have done such things. And Christ, of course, performed many kinds of miracles, as you know.”

– Masaaki Hatsumi – The Grandmaster’s Book of Ninja Training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , ,