Menü

“Lányok szempontjából fontos az alakformálás kérdése, tanúsíthatom én is, hogy a ninjutsunak jótékony hatásai vannak e téren is” Mészáros Ágnes és a Ninjutsu Női önvédelem.


Ági és a ninjutsu női önvédelem tanfolyamMindig is a képzeletbeli ,,az életben egyszer ki kellene próbálni” listámon szerepelt egy önvédelmi tanfolyamon való részvétel terve, így amikor egyik barátnőm tavaly nyáron említette, hogy az interneten talált egy a hétvégén induló önvédelmi tanfolyamot, rögtön rávágtam, hogy oké, benne vagyok, menjünk. És hogy mi volt a motiváció? Szerencsére sosem volt támadásban részem, nagyon remélem, hogy nem is lesz, de ezt sosem lehet előre tudni ugye, így gondoltam jobb előre felkészülni a váratlanra.

Továbbá terveim között szerepel, hogy a közeljövőben újra külföldön éljek egy ideig, ezért hasznosnak gondoltam, hogy némi önvédelmi ismerettel vágjak bele a majdani kalandba, mivel több külföldi országban és nagyvárosban jóval rosszabb a közbiztonság, mint például Budapesten. A ninjutsuról korábban sosem hallottam, az első edzés előtt épphogy csak átolvastam a kurzus honlapon szereplő leírását, de azt hiszem egyáltalán nem tudatosult bennem, hogy harcművészetet fogunk tanulni (tehát ebből a szempontból nekem minden újdonság volt a mozgásformától kezdve, az edzések előtti meditáción át a harcművészet filozofikus hátteréig).

A nyári rövid tanfolyam után szeptembertől folytattam újra szintén a lányok edzésén, és január óta a fiúk ninjutsu edzésére járok. Eredetileg ninjutsus pályafutásomat nem terveztem ,,ilyen hosszúra”, azt hittem, hogy az első tanfolyam után le lesz tudva az önvédelmi ismeretek elsajátításának projektje. Igazából sokat gondolkodtam rajta, hogy miért is maradtam, mert nem érzem azt, hogy ,,rákattantam volna” a ninjutsura (a harc és ,,verekedés” részére), de mivel számomra sok pozitív hozadéka volt, ezért nagyon értékes és hasznos mozgásformának tartom.

Például már a női önvédelmi tanfolyamon hallottak alapján sikerült a mentalitásomat megváltoztatni az éjszakai, vasútállomástól a házunkig tartó negyedórás sétával kapcsolatban: régebben, ha különböző programok miatt csak az utolsó vonatok valamelyikével mentem haza, mindig utáltam egyedül haza gyalogolni (nem mintha különösebb okom lenne a félelemre, mert relatíve elég biztonságos környéken lakom). Paradox módon pont a női önvédelmi tanfolyam későn véget érő edzései miatt heti több alkalommal meg kellett tennem ezt a nem kedvelt sétát, de ezt manapság már nyugodt lelki állapotban, higgadtan, a ,,terepet figyelve” és nem magamba fordulva, a ,,nem lesz gáz, mindjárt otthon vagyok” szöveget mondogatva teszem.

Ezen kívül az edzéseknek köszönhetően pozitív fiziológiai változásokat is tapasztaltam, a korábban, 8 év versenysport során elhasználódott ízületeim (recsegő térdek, műtött bal csukló, kétszer törött jobb csukló:) javultak, a kötött izomzatom sokat lazult, hajlékonyabb lettem. Az intenzív sportolást követő egyetemi évek alatti semmittevés után jó érzés volt újra fizikailag elfáradni, és ismét megtapasztalni a sport jótékony hatásait, a gondolatokat, problémákat másfél órára kiűzni a fejemből, az agyam napi munka során robotoló részét kikapcsolni.

Ezzel párhuzamosan a hétköznapokban kevésbé fejlesztett mozgáskoordinációért felelős agyfélteket aktivizálni, hiszen bár azt gondolnánk, hogy egy harcművészet leginkább a testi erőről szól, de a ninjutsu szerintem sokkal inkább mentális kihívást jelent, hogy az adott technikát sikerüljön ,,ráérzéssel” kivitelezni, és ha mégsem, akkor kreatívan másképp megoldani a szituációt. Ezen a téren kifejezetten nem érzem magam tehetségesnek, de a ninjutsu szerintem nagyon alkalmas az ügyesség fejlesztésére, esetemben nem éppen rohamléptekkel, de mondhatni mínuszból indulva is sokat lehet fejlődni:).

És hogy kinek ajánlanám a ninjutsut? Fiúknak, akik gyúrás és mindenféle tömegnövelő szerek szedése nélkül szeretnének maguknak kiállást szerezni. És ugyan a ninjutsu fiús sport, de lányok számára is sok szempontból hasznos és ajánlott:). A női önvédelmi tanfolyam nagyon jó a ninjutsu kipróbálására, az alapok begyakorlására, már ott is meg lehet tapasztalni, hogy milyen érzés az, ha megütnek, falhoz vágnak, fojtanak vagy lelöknek a földre.

Egyik sem kellemes, és nem elrettentésképpen mondom, de fájnak is, viszont ezt fokozatosan meg lehet tanulni feldolgozni – csupa olyan dolgot, amivel az ember szerencsés esetben korábban nem szembesült. A lányok edzésével összehasonlítva a fiú edzésen több az erősítés, kicsit gyorsabban is haladunk az új technikák elsajátítása terén, és azt már nem nagyon lehet megúszni lila foltok nélkül, de attól nem kell tartani, hogy a fiúk sokkal durvábbak lennének, mint a lányok, sőt!

Másik oldalról nézve, szerintem ,,lelkileg” sokkal könnyebben megy megütni egy fiút, mintegy egy lányt, akiről feltételezed, hogy neki is ugyanúgy ,,fáj” mint neked, a fiúkat nem kell annyira kímélni:P velük reálisabban lehet edzeni. Lányok szempontjából pedig fontos lehet még a korábbi bejegyzésekben szóba került alakformálás kérdése, tanúsíthatom én is, hogy a ninjutsunak valóban jótékony hatásai vannak e téren is, viszont további pozitívumként azt is megemlíteném, hogy bár sokat erősítünk, nem lesz senki látványosan kigyúrt, a lányok izomzata is csak nőies keretek között változik.

A többiek ninjutsuról írott véleményét olvasgatva szerintem jól látszik, hogy mindenkit más fog meg ebben a kinek mozgásformában, kinek harcművészetben. Ha valaki kicsit is érdeklődik a dolog iránt, akkor érdemes kipróbálni. És még akkor is, ha elsőre nem is érzi magát valaki ügyesnek vagy nem szeret bele a ninjutsuba már az első edzésen, szerintem érdemes hosszabb távon esélyt adni az edzéseknek és magadnak is.

Mészáros Ágnes

Próbáld ki egy hétig ingyen:

Olvasd el  mit mondanak mások KATT