Menü

Megérteni a ninjutsu-t


Megérteni a ninjutsu-t

“Vannak is emberek, akik elejönnek hozzám, és nem látják mennyire valós és őszinte az amit tanítok, s elmennek. A tanítvány elidegeníti magát a tanártól: van aki azt hiszi tanul, vagy tetteti, hogy érti, de igazából nem tanul, nem ért sokat – sok ilyen ember van. És ők igazán szomorú helyzetben vannak szerintem. Ez a saját vágyaik és ambícióik eredménye. Kisiklik a saját “Utcai-autó nevezetű vágyuk”! De a tanítás maga nem egy olyan nehezen értelmezhető dolog – ameddig szereted.

Olyan, mint a mondás, az elkötelezett feleségről, aki bárhol hajlandó élni, vagy bármit hajlandó megtenni a szeretett férjéért. Valaki, vagy valami amit képes vagy szeretni egy egész életen át: az az ami igazi. Képesnek kell lenned bízni benne; a tiszteletnek és a nagyraértékelésnek ott kell lennie… A tisztelet és a hála soha nem szabad, hogy elfelejtődjön. De, ha valami olyannak kezded el adni a tiszteletedet, ami kitalált, hamis, nem őszinte, akkor aztán igazán bajban vagy. Ez az, amiről az igazi edzés szól. Nem valami komplex dolog.”

– Masaaki Hatsumi – A Ninja edzés nagymester-könyve

“Some of the people who have come to me, too, fail to see how real and genuine what I am teaching is, and they leave. The student alienates himself from the teacher: someone thinks he is learning, or pretends he understands, but really doesn’t learn much or understand at all—there are many people like this. And they’re really in a sad situation, I think. It’s a result of their own desires and ambitions. Their own “Streetcar Named Desire” becomes derailed! But the teaching itself is not such a difficult thing to comprehend—as long as you love it.

It’s like the proverb of the devoted wife who is willing to live anywhere, do anything, for her beloved. Someone, something you can love for an entire lifetime: that is what’s real. You must be able to trust it; the respect and the appreciation must be there.. .. The respect and the gratitude must never be forgotten. But if you start giving your respect to something that is contrived, false, not genuine, then you’re really in trouble. That’s what real training is all about. It’s not some complex concept.”

– Masaaki Hatsumi – The Grandmaster’s Book of Ninja Training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , , , , ,