Menü

“Rengeteg olyan pozitív meglepetés ért, ami edzésről edzésre megerősített abban, hogy ez az az út amit kerestem” Prágai Csaba a ninjutsu edzésről


Prágai Csaba és a Ninjutsu edzés Budapesten, bujinkan seijin DojoMiért kezdtél el Ninjutsu edzésre járni?
Azért kezdtem el Ninjutsut tanulni, mert kiskorom óta sportoltam valamit, de már 2 éve nincs rendszeres mozgás az életemben, így eldöntöttem, hogy újra sportolok valamit. Ezelőtt teniszeztem versenyszerűen, de ezúttal egy olyan mozgásformát szerettem volna választani, ami a mindennapi életben is használható. Ezért gondoltam valamilyen harcművészetre (direkt nem küzdősportra), így a kung-fu és a ninjutsu között gondolkodtam, végül úgy éreztem a ninjutsuhoz áll közelebb a szívem. A japán kúltúra és nyelv miatt. A kung-fu-ban nem éreztem azt, hogy az én világom lenne a sok formagyakorlat (daru, majom, tigris). Így hát végül megtaláltam a ninjutsubudapest.com-ot, láttam, hogy októberben indul egy kezdő tanfolyam, és jelentkeztem rá egyik barátommal.

Mit kaptál, mit tanultál az edzésen?
Az edzéseken, bár még kezdők vagyunk rengeteg mindent tanultunk, amire nem gondoltam volna, mikor ide jelentkeztem. Rengeteg olyan pozitív meglepetés ért, ami edzésről edzésre megerősített abban, hogy ez az az út amit kerestem. Azért néztem harcművészeti edzést, mert nemcsak a fizikai erősítéssel foglalkozik, hanem a szellemmel, a lélekkel is, ami számomra szintén fontos.

Ezt a ninjutsu-tól maximálisan megkapja az ember. Támaszkodik a tradicionális tökélyre fejlesztett módszerekre (gondolok itt a járás művészetére, mely figyel arra, hogy a gerincünk és a csontunk minél kevesebb terhelést kapjon, így tovább maradjon ép és egészséges), ugyanakkor folyamatosan alkalmazkodik, fejlődik, ahogy a világ is fejlődik körülötte. Spirituális tanításai már az első edzésen lenyűgöztek, tanultunk az energiaáramlásról, és a helyes tartással használjuk is minden edzésen. Folyamatosan fejlesztjük a megérzéseinket (a tényleges támadó szándék felismerése), és mindig gyakoroljuk a pillanat legteljesebb megélését.

Erre számítottál-e?
Sokkal többet kaptam annál, mint amire számítottam. Kiválóak a fizikai edzések, a formai, technikai edzések, tetszik, hogy a test minden mozdulatára külön-külön figyelnünk kell, hogy azt a leghatékonyabban használjuk ki. Ami a legjobban megfogott az a tudatosság a ninjutsuban. Eddig sem volt ismeretlen ez a szó számomra, sokat olvastam a tudatos táplálkozásról, a most megéléséről, hogy mindig legyél ott, abban a pillanatban amit éppen megélsz.

A környezettudatosságról pedig manapság már mindenki hallott. De a ninjutsuban lévő tudatosság egy olyan magas szintre emeli ezt, hogy az ember valóban érzi; igen, ez az az út, amit járni szeretnék, hogy egy jobb életem legyen, és igen, ilyen emberré szeretnék válni. Arra sem számítottam, hogy ninjutsu versenyekről azért nem hallottam, mert nincs is, hiszen a végsőkig a béke felé hajlik, és csak akkor használjuk igazán a technikai részét, mikor a harc már végleg elkerülhetetlen, és még a menekülés sem megoldás, főleg ha valakit még meg is kell védenünk. Akkor is a lehető legrövidebb idő alatt oldjuk meg a problémát (főleg, ha már olyan műveltek leszünk :)), így egy versenynek talán értelme sem lenne.

Miért ajánlanád másoknak?
Bárkinek ajánlanám, akár sportolni szeretne, mozogni, mert garantálom, hogy itt nem kell attól félni, hogy nem fog elfáradni az edzés végére. Azoknak is teljes szívemből ajánlanám, aki azért tanulná, hogy megvédje önmagát és másokat, mert akkor ez a lehető legjobb módja. De leginkább azoknak ajánlanám akik szellemileg és testileg egy olyan művészi szintre szeretnék emelni magukat, tudatosságukat, ami egy boldogabb és teljesebb élethez vezeti őket!