Menü

taijutsu – pusztakezes harc


A ninjutsu pusztakezes “része” a taijutsu. Legkevesebb 1400 éves múltra visszatekintő harcművészet, a nindzsák harci technikáinak alapja. Mint harci rendszer, a test természetes erejére, rugalmasságára, a reflexekre és a mozgásra, a természet elemeinek megértésére épít a sikeres önvédelem érdekében. Az összes többi shinobi-jutsu (ninjutsu) technika erre épül, beleértve az összes fegyver használatát is. A ninjutsu-ban nincs helyes eszköz- és fegyverhasználat helyes taijutsu nélkül. Három részre bontható, ezek a dakentaijutsu, a jutaijutsu és a taihen-jutsu.

Taihen-jutsu: A különféle mozgásokat és állásokat tartalmazza. A taihen-jutsu részei a kame (állás), az ukemi (esés) a kaiten és nagare (gurulás mozgásból és helyből), a sabaki (kitérés, mozgás), a tobi (ugrás) és az aruki (járás, futás).

Dakentaijutsu: Támadások és védekezések gyűjteménye. A dakentaijutsu részei a hoken ju roppo (16 ütési pont), az uke nagashi (védés), a koppo-justu (töréstechnika) és a kosshi-jutsu (élettani pont támadása).

Jutaijutsu: A jutaijutsu részei a gyaku waza (leszorítás), a nage waza (dobás), a shime waza (fojtás), a dori waza (fogás) és a ha-jutsu (szabadulás az előzőekből).

 1. ba-jutsu Lovaglás
 2. bo-jutsu Botvívás
 3. bo-ryaku Stratégia
 4. chi-mon Földrajz
 5. cho-ho Kémkedés
 6. henso-jutsu álcázás, színészet
 7. inton-jutsu szökés, rejtőzködés
 8. kayaku-jutsu tűz és robbanóanyagok
 9. kenjutsu kardvívás
 10. kusarigama-jutsu láncos sarló
 11. naginata-jutsu alabárdharc
 12. seishin teki kyoyo Szellemi megtisztulás
 13. shinobi-iri Lopakodás
 14. shuriken-jutsu Dobóeszközök
 15. sui-ren vízi technikák
 16. taijutsu pusztakezes harc
 17. ten-mon Meteorológia
 18. yari-jutsu Lándzsaharc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ 1 kyojitsu tenkan ho filozófia