Menü

“Tapasztalom, hogy erősebbek az izmaim, többet bírok, jobban koncentrálok. Megkapom mozdulatok elméleti-elvi-lelki magyarázatát is” Kondrát Katalin, Ninjutsu Női Önvédelem.


"Tapasztalom, hogy erősebbek az izmaim, többet bírok, jobban koncentrálok. Megkapom mozdulatok elméleti-elvi-lelki magyarázatát is" Kondrát Katalin, Ninjutsu Női Önvédelem.Miért kezdtél el Ninjutsu Női Önvédelem edzésre járni?
2011. nyarán, szürkületben, a város egyik nyugodt, kertvárosi részén, az otthonomtól egy utcányira végignéztem leblokkolva, ahogy egy részeg férfi nekiront egy arra járó fiatal srácnak (felkente egy üzlet üvegablakára, majd végigrugdalta az utcán, a srác nem hagyta magát, dulakodtak, aztán valahogyan vége lett).
Én meg ott álltam földbe gyökerezett lábbal, majd a rémülettől jéggé fagyott szívem haza küldött, de a lelkiismeretem visszafordított, majd újra haza felé néztem, és vissza, hogy mit is tegyek… a téblábolásom végére a srác sikeresen elmenekült. Hazafutottam. Döbbenten ültem le. A lelkiismeret furdalásom először mellém, aztán rám telepedett. Csak meredtem magam elé. Életemben nem láttam ilyet. A percek óráknak tűntek mire felfogtam, hogy mi történt, hogy ilyen (és akár ettől rosszabb is) megtörténhet, hogy vannak ilyen agresszív emberek, vannak csak “véletlen arra járók” és vannak olyan “tehetetlenek” is, mint amilyen én voltam – ott. Csak az őrangyalomnak köszönhetem, hogy akkor nem én kaptam a pofonokat és a rúgásokat, mert az az ittas férfi tulajdonképpen engem szándékozott megtámadni. Ma is látom, ahogy a buszmegállóban megfordulok, 2-3 méterre tőlem rám néz, majd egy ezred másodperc múlva elfordul a teste és nekilódul az utca másik oldalán sétáló srácnak…
Mit kaptál, mit tanultál a Női Önvédelem Tanfolyamon?
Testi-lelki-szellemi fejlődést-fejlődési lehetőséget.
Tudom, hogyan kell helyesen állnom, járnom, tartanom magam. Tapasztalom, hogy erősebbek az izmaim, többet bírok, jobban koncentrálok. Megkapom a mozdulatok elméleti-elvi-lelki magyarázatát is (megADják, én meg BEFOGADom).
Tudom már, milyen az, amikor pofont ad és kap az ember. Egy nő számára óriási lelki törés – lehet, ha nem itt, egy kontrollált helyen, arra felkészülten, önvédelemre oktató célzattal adja-kapja.
Erre számítottál-e?
Nem is tudom pontosan mire számítottam. Csak azt éreztem, jönnöm kell. De egy biztos: tőlem annyira távol áll-állt a harcművészet, hogy sosem gondoltam volna, hogy ennyire komolyan fogom venni az edzéseket és főleg magamat önvédelem terén (és már azt is tudom, hogy ez nem csak az újdonság varázsa).
Miért ajánlanád másoknak?
Testileg-lelkileg-szellemileg fejleszt, erősít. Megvan benne egy egészséges fokozatosság (leszámítva azt az ominózus szerdát :), ami ahhoz kell, hogy a kezdeti esetleges nehézségek ellenére is inkább visszagyere újra meg újra, mert egyre jobban vágysz a fejlődésre, arra, hogy bátran szembenézhess magaddal, hogy leküzdhesd a félelmeidet és hogy alkalomról alkalomra (önmagadhoz képest!!!) pszichésen is egészségesebb és erősebb legyél.
Mi neked a Ninjutsu?
Tudom, hogy “női önvédelembe csomagolva” kapom a Ninjutsu-t, de ettől függetlenül hajlamos vagyok azonosítani a kettőt, így első sorban a testi épségem megőrzését jelenti nekem.
Azon túlmenően egy csatorna, amin keresztül megkapom jelenlegi testi-lelki-szellemi fejlődésemhez szükséges gyakorlatokat, információkat. Határozottabban állok a lábamon, kevésbé érintenek meg dolgok, amiknek megoldása nem az én feladatom.
És a legfontosabb: tudatosság. Hála az edzésen elhangzó magyarázatoknak, elkezdtem tudatosan “közlekedni”: észlelek-figyelek, fülelek-hallok, nézelődöm-látok, adok-befogadok… és ez még csak a kezdet.
Kata

, ,