Menü

Koniuchi, Nôi Tai-kai a Bujinkanban


A 2010-es Kunoichi Taikai kapcsán sok vélekedés kapott szárnyra az eseményt illetően.
Hogy további információt szolgáltassanak a Taikai céljáról, a szervezők egy levélben foglaltakkal kérnek minden Bujinkan Dojo Vezetőt, Shihant, Shidoshit, hogy lehetőség szerint támogassák a Kunoichi Taikai gondolatát.
(A levél a szerző engedélyével került lefordításra és publikálásra.)

További információk az eseményről hamarosan elérhetők lesznek az alábbi weboldalon: www.bujinkankunoichi.com

Fontosabb részletek Sheila Haddad leveléből:

“Mint azt néhányan már hallottátok, a Bujinkan nő tagjai 2010 őszére egy Kunoichi Taikait terveznek. Arra kérnélek Titeket, mint Bujinkan Shihanok és Buyuk, hogy támogassátok ezt. Maguk a nők hozták fel az ötletet, hogy a világból mindenhonnan összejöjjenek, találkozzanak és gyakoroljanak – egy női taikai ötletét.

………. Azért jövünk össze a világ minden tájáról, hogy találkozzunk, megosszuk a tapasztalatainkat, tanuljunk egymástól, és aztán ezt a tapasztalatot visszavigyük a dojóinkba, az országainkba és a Bujinkanba. Minél erősebbek a nők egy dojóban, annál inkább tudnak példaképpé válni, és több nő marad majd meg és folytatja a tréningezést a dojókban.

……….Ha a női instruktorok összejönnek és nem csak tudásukat és képességeiket osztják meg, hanem személyes tapasztalataikat is, az inspirálni fog más nőket is, hogy ne érezzék magukat annyira egyedül. Hiszem, hogy ez egy nagyszerű perspektíva, melyet ha megosztunk, annak pozitív eredményei lesznek.

A nőknek néha más tanulási stratégiára van szükségük, mint a férfiaknak ……….
magamról tudom, hogy [az átlag nőhöz képest] kivételes az a nő, aki besétál egy dojóba, aki akar tanulni (hagyja, hogy megüssék, lefogják, dobálják) – nem könnyű kitartani amikor az ember ilyen kisebbségben van.

Soke kérte, hogy a nők legyenek jobban szem előtt ……….
Úgy érezte, hogy ha a női erőből több lenne, az jobban kiegyensúlyozná a Bujinkant. Kérte, hogy valami történjen, hogy ez a cél megvalósuljon és tetszik neki a Kunoichi Kai gondolata.

……….Szeretnénk a női tanítványaitoknak megmutatni, hogy abból amit ti tanítotok nekik, hogyan tehetnek még többet magukévá oly módon, ami hozzájuk idomul – és ezáltal amikor hazatérnek még jobb tréningpartnerekké váljanak. A női instruktorok és tanítványok a dojókban gyakran érzik, úgy hogy létszámban jelentősen felülmúlják őket [a férfiak]. Ez a közösség segíteni tud ezen.

Ennek szellemében megköszönöm támogatásotokat.

Tisztelettel,

Sheila Haddad”

forrás: Kagami dojo