Menü

Harcművészet – agymosás, vagy szívmosás?


Harcművészet - agymosás, vagy szívmosás?
Egy személynek tisztában kell lennie azzal, hogy  egyedül van a világon, és ismernie kell képességeinek szintjét egy harc vagy konfliktus esetén. Sokan, azaz a legtöbb harcművészetet gyakorló, nem érti ezt. A tanítók agymosás alá vonják őket, hogy elhitessék velük a saját Budo-juk a legerősebb.
És vannak iskolák, ahol a diákok, de még a tanárok is, nagyon boldogok ettől az agymosástól! Ez egy szörnyű dolog. Agymosottnak lenni épp olyan, mint vaknak lenni, és én egyáltalán nem kívánok csinálni ilyesmit senkivel. Amit én mindig is akartam, hogy tisztítsátok meg szíveteket (szívmosás!), és ajándékul ezért ezt kapjátok tőlem. Shikin haramitsu daikomyo.”
– Masaaki Hatsumi
A man must realize that he is alone in the world, and he needs to know his level of ability as far as fighting and conflict are concerned. Many, many martial arts people don’t understand this—they’re brainwashed by their teachers to think that their own budo is the strongest.
And there are even schools where the students—even the teachers— are quite happy to be brainwashed in this way! This is a terrible thing to happen. Being brainwashed is just like being blind, and so I have absolutely no desire to do it to anybody. What I always want is for you to purify your heart (heart washing!), and that’s why I give you this. Shikin haramitsu daikomyo.”
– Masaaki Hatsumi

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , , ,