Menü

henso-jutsu – álcázás, színészet


A nindzsák életéhez szervesen hozzátartozott a hatásos álcázás és rejtőzködés. A környezet, időjárás, és napszak figyelembevételével mindig a megfelelő öltözéket választották ki. Színészi képességeik magas fokon álltak, hiszen nagyon sokszor kellet megszemélyesíteniük konkrét személyeket, illetve eljátszaniuk kitaláltakat. A hagyomány szerint a nindzsa az alábbi hét foglalkozású vagy osztálybéli személyként járta az utakat: yamabushi (harcos hegyi szerzetes), sarugaku (színész, komikus), komuso (vándorszerzetes), ronin (gazdátlan szamuráj), akindo (kereskedő), hokashi (színész), shukke (buddhista pap).

Természetesen bármi más is lehetett a csavargótól a katonáig. Nagyon fontos volt a szerep, amit választott, akár az élete is függhetett tőle. Éppen ezért az adott szereppel járó tudásnak is a birtokában kellett hogy legyen. Ha halásznak öltözött, akkor halászként kellett viselkednie, ismernie kellett az eszközök nevét és használatát. Ha ronin volt, akkor dölyfösen kellett viselkednie. Amíg egy szerepben volt, addig csakis úgy viselkedhetett, ahogy a szerep megkívánta, és sehogy másképp. Még a szókincsre, szóhasználatra is figyelnie kellett. Többen azért buktak le, mert nem a megfelelő tájszólást, szókincset használták. Volt aki azért bukott le, mert nem ismerte a helyi akcentust, és ezért inkább meg sem szólalt. Egyszer megesett, hogy házalóként beengedtek egy nindzsát egy házba, de amikor egy játszadozó gyerek megdobta egy koronggal vagy kaviccsal, a nindzsa abban a pillanatban kikerülte a feléje repülő tárgyat. Azonnal elfogták a feltűnően éber és fürge “házalót”.

A nindzsák részletesen kutatták az emberi lelket is, így jól tudták, hogy ha valaki bizonygatja a saját halász, ács, stb. voltát, akkor hamarább lebukik, mintha csak teszi továbbra is a dolgát.

Mindezek mellett a nindzsának sok lehetősége volt, hiszen akkor még nem volt fénykép, telefon vagy fax, így az információ csak szóban vagy írva, de mindenféleképpen személyhez kötötten mozgott. Ha nem láttak valakit személyesen, például egy magasabb rangú, tartományi hivatalnokot egy faluban, akkor egy ügyes nindzsának volt esélye a szerep zökkenőmentes betöltésére.

A henso-jutsunak szoros a kapcsolata az inton-jutsu és a cho-ho tudományával.

 1. ba-jutsu Lovaglás
 2. bo-jutsu Botvívás
 3. bo-ryaku Stratégia
 4. chi-mon Földrajz
 5. cho-ho Kémkedés
 6. henso-jutsu álcázás, színészet
 7. inton-jutsu szökés, rejtőzködés
 8. kayaku-jutsu tűz és robbanóanyagok
 9. kenjutsu kardvívás
 10. kusarigama-jutsu láncos sarló
 11. naginata-jutsu alabárdharc
 12. seishin teki kyoyo Szellemi megtisztulás
 13. shinobi-iri Lopakodás
 14. shuriken-jutsu Dobóeszközök
 15. sui-ren vízi technikák
 16. taijutsu pusztakezes harc
 17. ten-mon Meteorológia
 18. yari-jutsu Lándzsaharc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ 1 kyojitsu tenkan ho filozófia

, ,