Menü

kusarigama-jutsu – láncos sarló


Ez a fegyver egy sarlóból, annak nyeléből, ahhoz csatlakoztatva egy 2,5 – 4 m hosszú láncból, kötélből vagy zsinórból áll, nehezékkel a végén. Eredetileg paraszti találmány, de annyira elterjedt, hogy a szamurájok is elő-elővették, összemérték ellene a tudásukat, kardjukat. Miyamoto Musashi – a híres szamuráj és a “Go Rin No Sho – Öt kör könyve” című mű írója – egy ízben legyőzött egy kusari-gama művészt, ami figyelemre méltó teljesítmény. A hosszú lánccal vagy kötéllel hasonlóan lasszóztak, mint a csikósok vagy a cowboyok, azután a közelre rántott áldozattal végzett a sarló. A nehezék alkalmas ütésre és dobásra, de az üregéből robbanószer, méreg vagy vakítópor is vágódhat az ellenfél arcába. A lánccal fojtani és kardcsapást hárítani is lehet. A sarló és a nyele a legkülönfélébb kivitelben és méretben is előfordult, tenyérnyitől a csataváltozatig. A kisebb fajtát könnyű elrejteni, a nagyobbal lovakat is fel lehet buktatni. A kisebb kusari-gama nehezéke mellé néha viperát is kötöttek, hogy igazán halálos legyen.

Azt a fajtáját, amit mi talán kaszának hívnánk, ogama-nak (nagy sarlónak) hívják. Kitűnően alkalmas védekező technikák alkalmazására.

A kyoketsu-shoge a kusari-gama egy módosult változata. Itt sarló helyett egy kést vagy lándzsahegyet illetve annak a tövéhez erősített kampót vagy horgot használtak. A horogrész és a lándzsarész is élezett. A rövid nyélhez 4-6 m hosszú háncsból, hajból vagy lószőrből font kötelet kötöttek, melynek a másik végén a nehezék szerepét egy 10-20 cm átmérőjű vaskarika tölti be. Ezt a karikát erősen lehet markolni, jól lehet vele célozni, az ügyesebbek még a kard pengéjére is rá tudják dobni.

 1. ba-jutsu Lovaglás
 2. bo-jutsu Botvívás
 3. bo-ryaku Stratégia
 4. chi-mon Földrajz
 5. cho-ho Kémkedés
 6. henso-jutsu álcázás, színészet
 7. inton-jutsu szökés, rejtőzködés
 8. kayaku-jutsu tűz és robbanóanyagok
 9. kenjutsu kardvívás
 10. kusarigama-jutsu láncos sarló
 11. naginata-jutsu alabárdharc
 12. seishin teki kyoyo Szellemi megtisztulás
 13. shinobi-iri Lopakodás
 14. shuriken-jutsu Dobóeszközök
 15. sui-ren vízi technikák
 16. taijutsu pusztakezes harc
 17. ten-mon Meteorológia
 18. yari-jutsu Lándzsaharc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ 1 kyojitsu tenkan ho filozófia