Menü

“Tigris”-ként lehet, hogy megölték volna, de a macska az egy olyan állat, amihez hozzá bújhat egy kislány is


"tigris"-ként lehet, hogy megölték volna, de a macska az egy olyan állat, amihez hozzá bújhat egy kislány is

“Elmondom neked, hogy mit mondott egyszer a tanárom. Tudod, Takamtsu Sensei rendelkezett a leglenyűgözőbb képességekkel. A ninpou-ja olyan erős volt, hogy az emberek azt mondták, hogy olyan vad és félelmetes mint egy öreg tigris! Hát, akárhogyis, mikor hazatért Japánba a háború után, Yamato-ban kezdett el tevékenykedni.

Egy régi barátja, aki eljött meglátogatni, úgy néz ki, hogy ezt mondta neki: “Hát, Takamatsu, öreg tigrisnek hívtak, de úgytűnik mostanra pont olyanná váltál, mint egy cicus.” Takamatsu Sensei nevetett és így felelt: “Nos, legalább a cicus elég biztos lehet benne, hogy életben marad!”

Ilyen volt az a stabilitás, egyensúly amivel rendelkezett. Az élete múlt rajta: “tigris”-ként azokban a napokban lehet, hogy megölték volna, de a macska az egy olyan állat, amihez hozzá bújhat egy kislány, vagy tarthatja, vigyázhat rá bárki. Ez a képesség, hogy az ember képes legyen váltani erő és lágyság között, s ezenfelül is képes legyen megtartani egyensúlyát, úgy gondolom, hogy életbevágó.”

– Masaaki Hatsumi, A Nagymesterek ninja-edzés könyve

“I’ll tell you what my teacher once said. You know, Takamatsu Sensei had the most amazing skill. His ninpo was so strong that people used to say he was as fearsome and ferocious as an old tiger! Well, anyway, when he came back to Japan after the war he went into business in Yamato.

An old friend who came to see him there apparently once told him, “Well, Takamatsu, they used to call you the old tiger, but now you seem to have become just like a pussycat!” Takamatsu Sensei laughed and replied, “Well, at least a cat can be pretty sure of staying alive!”

That was the kind of balance and stability he had. It was a matter of life: as a “tiger” in those days he might have been killed, but a cat is an animal that can be cuddled by any little girl or might be petted and looked after by anyone. This ability to switch between power and gentleness and still retain one’s stability, this balance, this control—it’s really vital, I think.”

– Masaaki Hatsumi, Grandmaster book of Ninja training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , ,