Menü

A boltosoknak, sőt a táncosoknak is meg van a saját taijutsu-juk, ezért én a mi taijutsu-nkat “ninpou taijutsu”-nak nevezem


A boltosoknak, sőt a táncosoknak is meg van a saját taijutsu-juk, ezért én a mi taijutsu-nkat "ninpou taijutsu"-nak nevezem

“A rendszer, mely az embereket a már kifejlesztett képességeik szerint rangsorolja, az egy olyan dolog, ami a sportokoz kötődik. Olyan mint a vonal, amit át kell lépni, például, vagy a szalag amit el kell szakítani, hogy az atlétát győztesként fogadják el – de ilyen dolgok nem léteznek mikor valódi harcra kerül a sor. S az én osztályzásom szabad az ilyen megszabott jegyek a gondolatától.

Szóval, ha megnézünk egy másik budou-t, mondjuk a karate – a karaténak is megvan a maga taijutsu-ja. Nem mintha a taijutsu csak a ninjutsu része lenne. A tanárom gyakran mondta, hogy egy boltosnak is megvan a saját taijutsu-ja – ahogy meghajol, dörzsöli a kezét, köszönti a vásárlóit, s így tovább.

S természetesen, a táncosoknak is megvannak a jellegzetes mozgásaik, a taijutsu-juk nekik is, ezért én a mi taijutsu-nkat “ninpou taijutsu”-nak nevezem, hogy elkülönítsem a boltos tajutsu-jától – és, ami azt illeti, egy nightclub striptízeséjének a taijutsu-jától. És a dan osztályzásomat a ninpou taijutsu követelményeire alapozom.”

– Masaaki Hatsumi, A Nagyomesterek ninja-edzés könyve

“The system of ranking people according to the skill that they have already developed is something that’s tied up with sports. It’s like the line that has to be crossed, for example, or the tape that must be broken, for an athlete to be acknowledged as winner, but such things do not exist when it comes to actual fighting. And the way I regard grading is free of this idea of a fixed mark.

So if you take other budo like, say, karate—now, karate has its own taijutsu. It’s not as if taijutsu is part of ninjutsu alone. My teacher often used to say that even a shopkeeper has his taijutsu—the way he bows, rubs his hands, greets his customers, and so on.

And of course, dancers have their characteristic movements, their taijutsu, too, so I call our taijutsu “ninpo taijutsu,” in order to distinguish it from shop keeper’s taijutsu—and, for that matter, from nightclub stripper’s taijutsu. And I base my dan gradings on the criteria of ninpo taijutsu.”

– Masaaki Hatsumi, Grandmaster Book of Ninja Training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , ,