Menü

“A gazdagoknak nem jár harc”


"A gazdagoknak nem jár harc"

“Van egy régi mondás, hogy “A gazdagoknak nem jár harc”, azaz, azok az emberek, akiknek van elég pénzük nem keverednek harcba. És ugyanezen alapon, amikor valaki jártasságot ér el számos harcművészetben, úgy gondolom, már nem fontos, hogy továbbra is olyan keményen csinálja.

Tudod, már ötven éve gyakorlom a harcművészeteket, és valóban voltak periódusok, mikor kemény edzésre volt szükség. Most azonban, az ok, amiért ilyen fajta kemény edzés nem fontos, az az, hogy a Bujinkan jókorára növekedett, s sok ember edz benne, úgyhogy nagyon sok sérülésünk lenne, ha mindenki durván és keményen csinálná, mint ahogy mi tettük régen, nem de? Az embereknek baja esne.

Úgyhogy, hogy lehetővé tegyük sok ember számára, hogy sebesülés nélkül tanulhasson, s hogy lehetővé tegyük azoknak, akik már rendelkeznek valamilyen rálátással arról, hogy mit tanítok, hogy jókorát haladhassanak anélkül, hogy sérülések tartanák őket vissza – Ez az oka, hogy az edzés ilyen irányban változott. Meg azt hiszem, hogy fokozatosan, én is elértem egy bizonyos érettségi szintet.”

– Masaaki Hatsumi, A ninja edzés nagymester-könyve

“There’s an old proverb, “No fights for the wealthy,” meaning that people who have plenty of money don’t get into fights. And by the same token, when one attains mastery of many martial arts, it’s no longer necessary, I think, to go hard at it anymore.

You see, I’ve been practicing martial arts for fifty years now, and indeed there were periods when hard training was needed. At the present moment, though, the reason why such hard training is not required is that the Bujinkan has expanded a great deal, and a lot of people are training, so we could have a lot of injuries happening if people went at it hammer-and-tongs as we used to, right? People would get hurt.

So, in order to allow many people to learn without injuring themselves, and to enable those who already have some understanding of what I’m teaching to make plenty of progress without being held back by injuries—that’s why the training has changed like this. Gradually, I think I myself have come to a certain level of maturity, too.”

– Masaaki Hatsumi, Grandmasterbook of Ninja Training

Még több kép és idézet  Hatsumi senseitől, Katt ide.

, , , , , , ,