Menü

“A ninjutsuról olvasva úgy gondoltam itt végre megtalálhatom amit keresek…” Stefano Trebbi Ninjutsu Önvédelem edzés


"A ninjutsuról olvasva úgy gondoltam itt végre megtalálhatom amit keresek..." Stefano Trebbi Ninjutsu Önvédelem edzés

Miért kezdtél el Ninjutsu edzésre járni?
Gyerekkorom óta vonz a japán kultúra, tinikoromban annyit olvastam róla amennyi könyvet csak be tudtam szerezni. Így jutott hozzám Yamamoto Tsunetomo – Hagakure című könyve, ami nagyon mély benyomást tett rám, sokat adott szellemiségében. Részben a könyv, részben egy akkori negatív élmény /incidens hatására eldöntöttem, többet nem akarok olyan helyzetet ahol ne tudnék magam vagy a szeretteim védelmére kelni. Elkezdtem hát Kobudo-Iaido-t tanulni, jártam másfél évig, de a mesterünk visszavonult
és nem tartott több edzést. Később kipróbáltam más harcművészeteket 1-2 edzés ereéig, de a legtöbb helyen két (számomra) fontos dolog hiányzott:

Első, az oktató /mester szellemisége, és hogy ezt képes legyen átadni. Másodsorban pedig maga a stílus praktikussága, a mai “modern életben” való használhatósága. A ninjutsuról olvasva úgy gondoltam itt végre megtalálhatom amit keresek…

Mit kaptál, mit tanultál az edzésen?
Rengeteg praktikus elvet a harcról, amik átvitt értelemben igazak az élet más, “békés” területén is. Ami kimondottan tetszik, hogy nincs kőbe vésett mozdulatsor ami “csak és kizárólag úgy” működik. Az alap elvekből mindenki maga rakhatja össze a saját testéhez és a szituációhoz illő technikát. A gyakorlati rész mellett pedig fontos szerepet kap a mentális felkészítés is.

Emellett kaptam egy összetartó, kellemes, baráti társaságot, akiktől tanulhatok.

Erre számítottál-e?
Ahogy fentebb írtam, elég konkrét dolgot “kerestem”, illetve utána is olvastam a stílusnak – úgyhogy igen is meg nem is. Már első alkalommal pozitívan meglepett, az az oldott, nyitott légkör amivel fogadják az újoncokat:) Nagyon tesztik, hogy időről időre vannak különleges témájú edzések, akadálypályával, ügyességi feladatokkal.

Miért ajánlanád másoknak?
Mert az önvédelem mellett rengeteget tanít önmagunkról – félelmeinkkel, korlátainkkal való szembenézésről, azok leküzdéséről, magabiztosságról. Furcsamód a legtöbb ember igyekszik másoknak megfelelni, magának viszont nem. Az edzéseken a technikák és elvek tanulása-gyakorlása közben kvázi rákényszerül az ember hogy magába nézzen – ez pedig úgy gondolom mindenkinek jót tesz.

Mi neked a Ninjutsu?
Önfejlesztés-fejlődés: testileg és szellemileg.

Stefano Trebbi

Olasz-magyar reklámgrafikus

, ,